Serien «Heartstopper» får skryt for å vise skeiv kjærlighet. Men ikke alle skeive kjenner seg igjen Noen skeive voksne blir triste av å tenke på sin egen ungdomstid. Og fortsatt sliter mange skeive unge med den mentale helsen.
Vil du bli milliardær? De fleste svarer nei Forskere har spurt tusenvis av personer fra 33 ulike land. De fleste hadde ikke ønsker om uendelig mye penger.
Randi (15 år) var den yngste som ble dødsdømt i Norge Jenta fra Hedmark var trolig den yngste som ble dømt til døden i Norge. Hun ble halshugd for 244 år siden.
Amazonas-jungelen skjuler ruinene av gamle byer og landsbyer Ny forskning har avslørt hauger av gamle boplasser under skogen.
Slik kan du huske pensum bedre til prøven Forskere vet nå mye om hva som nytter – og ikke nytter – når du skal forberede deg til en prøve. Her er noen tips til hvordan du kan lese smartere, uten å bruke mer tid.
– Kroppen min gjør bevegelser og lager lyder jeg selv ikke kan kontrollere John Fløtre-Gansmoe (8) har Tourettes og kan få tics når han gruer seg eller har det vanskelig.
Hvorfor kan vi ikke bare trykke masse penger og gi dem til fattige land? Det er ikke hvor mye penger et land har som bestemmer om det er rikt, forklarer professor Ola Honningdal Grytten.
Kan dataspill gjøre deg smartere? Har noen sagt at skjermtid ikke er bra for deg? Vel. En ny studie sier noe annet.
Unge vil at foreldre og andre voksne skal bry seg mer om bilder som deles på nettet Det å sende og dele nakenbilder av andre kan være straffbart. Likevel gjør mange det.
Hva er det beste med å være ute i naturen? Forskere har spurt unge om hva som er best med å være på tur.
Færre barn enn voksne tenker på dyr som mat Og mange synes griser bør behandles like godt som hunder.
Trenger jordkloden et eget flagg? SPØR EN FORSKER: – Det vil være en påminnelse om at vi deler denne planeten, sier flagg-designer
Alle lærer å skrive på samme måte Det er stor forskjell på når vi lærer oss å skrive, har forskere funnet ut. Men vi lærer alle på samme måte.
Unge jenter og gutter føler seg dårlig når de bruker sosiale medier mye, viser stor studie Mange tusen unge gutter og jenter ble spurt om hvor mye de brukte sosiale medier og hvor fornøyde de var med livet sitt.
Hver femte familie med små barn bor trangt Det er ikke så mange som bor trangt i Norge, men de som har små barn har oftere liten plass.
Hvordan kan vi vite om bilder og videoer fra krig er ekte? – Nå må vi alle være kritiske, sier ekspert
TV og TikTok hjelper unge med å bli gode i engelsk Mange ungdommer syns det er helt naturlig å skifte fra norsk til engelsk.
Én av fem unge sier at de er «litt begge deler» når de blir spurt om kjønn Ord som «homo» og «lesbisk» er litt gammeldagse nå, mener forsker.
Flest elever mobbes på 5. til 7. trinn Elevene i barneskolen på 5. til 7. trinn blir mest mobbet, mens færre blir mobbet på høyere skoletrinn, viser tall fra Elevundersøkelsen 2021.
Barn vil treffe vennene sine uansett om de bor hos mamma eller pappa Barn har sterke meninger om hverdagen sin når foreldrene flytter fra hverandre.
Sultne elever gjør det dårligere på skolen Norske ungdomsskoleelever er blitt dårligere i matte og naturfag. Kan det være fordi flere hopper over frokosten?
Elever ble gladere av mer gym på skolen Svenske skoleelever som fikk mer fysisk aktivitet i skoletiden, ble roligere. De klarte også å følge med bedre på skolearbeidet i de andre timene.
Å være i fri bevegelse gjør noe med tankene våre Selv små bevegelser hjelper oss med å tenke mer kreativt, mener forskere.
Barn adoptert fra utlandet blir behandlet annerledes Halvparten har opplevd forskjellsbehandling. Ofte skjer det på barne- og ungdomsskolen, men også blant venner og familie.
Derfor er det ikke alltid så lurt å sette pengene i banken Noen ganger kan vi til og med tape penger på det.
Olja har gjort Norge til et rikt land. Bør vi dele på pengene? – Det høres urettferdig ut at Norge skal beholde alle pengene selv, sier forsker.
Luke 24: Usynlig skrift Som hemmelig agent kan du ha bruk for å sende meldinger. Men hvordan kan du holde meldingen din skjult? Inge og Magne har selvfølgelig løsningen.
I gamle dager brukte folk denne for å telle ned til jul Primstaven hadde ingen datoer. Likevel holdt den styr på mange viktige dager gjennom året. Ikke minst i juletider.
Luke 23: Kartesisk dykker Mange barn har forsøkt å lage kartesisk dykker med en pipette i en flaske med vann, men det kan være litt vanskelig å finne rett mengde luft i pipetten slik at den fungerer. Vi skal vise en enklere måte å gjøre det på, nemlig med sitron- eller appelsinskall.
Luke 21: Ikke spis denne sukkerslangen! Nei, denne sukkerslangen er ikke godteri. I dag viser Inge og Magne hvor mye karbon det er i sukker.
Luke 20: Elektrolyse av vann I dag gjør Inge og Magne elektrolyse av vann og lager hydrogen. Elektrolyse er en kjemisk reaksjon som går ved hjelp av elektrisk strøm.
Luke 19: Magisk egg Hokus, pokus, filiokus! Inge prøver seg på trylling med å få et egg til å flyte midt i vannet. Men er det virkelig magi, eller har vi juksa litt?
Luke 18: Stigende vann Hva er raskeste måte å få vann inn i en flaske på? Inge og Magne eksperimenterer med stearinlys og vann i dagens luke.
Luke 16: Stålullbrann! Her får du en kjapp forklaring på hvorfor du ikke skal slenge et batteri oppi roteskuffen.
Gutter er oftere hovedpersonen i bøker Bøker for barn og unge har oftere en gutt som hovedperson enn en jente, viser en ny studie.
Luke 14: Stødig på hånda Magne og Inge er på en snurr i dagens luke for å vise hvordan sentrifugalkraften fungerer.
Luke 13: Jo mindre trykk, jo lavere kokepunkt! Høy kok i dagens luke! Inge og Magne viser hvordan du enkelt kan få vann til å koke på lav temperatur ved å senke lufttrykket.
Luke 12 – Et radiometer? Er det en meter med radio? Langt ifra! Et radiometer omdanner varme til bevegelse. Det ble oppfunnet av William Crooks i 1873.
Luke 10: Tinn dendritt Inge og Magne prøver seg på en kul redoksreaksjon med utfelling av tinn som vokser bortover som lange grener.
Luke 8: Hylende slanger og konfetti Inge og Magne menger seg med Bernoulli og bruker hylende slanger for å vise hvordan lufttrykket synker når luften beveger seg.
Luke 6: Blå flamme Inge og Magne er i fyr og flamme over dagens luke hvor de utfeller metallisk kobber. Her blir det fres og blå flammer!
Nordmenn er opptatt av å dele likt:– Men ikke alltid, sier forsker Og forskjellene er kjempestore mellom ulike land.
Hvorfor er det så få menn som blir lærere? I gamle dager hadde ikke kvinner lov til å bli lærere. I dag er det nesten bare kvinnelige lærere i grunnskolen. Hva skjedde?
Bør vi slutte å stille klokka på våren og høsten? Sist helg måtte vi på nytt stille klokka. Politikere i Europa vil ha slutt på dette. Men forskere er ikke helt enige om det er bra for oss eller ikke.
Er det greit å etterligne andres måte å snakke på? Noen synes det er sårende. Språk er mer enn bare hvordan vi snakker.
Halloween er ikke en amerikansk tradisjon Skikken har dype europeiske røtter. Også nordmenn trodde for lenge siden at magien var sterk denne kvelden.
Hvorfor får noen så veldig gode karakterer? En svensk forsker har fulgt ungdommer over lang tid og mener at han har avslørt hemmeligheten.
Mamma er familiens prosjektleder Forskere har spurt mødre og fedre om hva de gjør i hverdagen. De finner noen interessante forskjeller.
Barn som får mye undervisning utenfor klassen, blir mer ensomme Flere og flere barn får spesialundervisning. Nå viser forskning at de får færre venner og blir mindre sosiale enn andre barn.
Faktasjekking hjalp mot falske nyheter Falske nyheter gjør at mange mennesker tror på ting som ikke er sant. Men ny forskning viser at det hjelper å lage faktasjekker, der det står hva som er riktig.
Kampen mellom det gode og det onde: Det vi tenker om overnaturlige vesener, tenker vi også om mennesker Hva skjer hvis du spør en god person om et råd? Og hva skjer hvis du spør en ond person? Det skulle de som var med på en ny studie tenke over.
Da svenske elever fikk karakterer i sjette klasse, skjedde det noe med helsa deres Særlig jenter ble mye mer stressa og mindre glade da de fikk karakterer.
Skeive unge har ofte dårligere psykisk helse Unge som føler at de har et annet kjønn enn de ble født med, sliter mest.
Ungdom er kritiske til at media nesten bare gir oss de dårlige nyhetene Er du ung i dag er det lett å tro at vi nærmer oss dommedag.
Du kan bli trist og negativ av å se lykkelige sommerbilder på sosiale medier Hva gjør det med oss å bli pepret med bilder av andres lykkelige liv?
Har katter elsket koronatiden? Kjæledyrene våre har hatt det bra under koronaen. Katter ser ut til å ha hatt det aller best, tyder en ny studie på.
I gamle dager brukte folk bålet til å skremme heksene med på sankthans I gamle dager var det ikke bare for kosens skyld at de brente bål og samlet blomster.
Hva er et skatteparadis? – Er det én ting som ikke finnes her, så er det skatter, sier forsker Guttorm.