Skolebamsene avslører: Norske familier skryter av at de koser seg og er mye ute I Kina skriver familiene om helt andre ting i dagbøkene til skolebamsene.
Hvor mange blir avhengig av cannabis? Hasj og marihuana er cannabis-rusmidler. Kanskje er det farligere å bruke cannabis, enn forskere trodde før.
Nora gir deg gode råd om hvordan du kan diskutere klima med voksne Mange barn og unge er frustrerte over voksne som ikke bryr seg om klima. Nora Jungeilges Heyerdahl mener de trenger gode råd for å få voksne til å lytte til dem. Derfor har hun skrevet bok.
De som er mest sammen med folk fra andre land, er mest positive til innvandring Hvis du sjelden eller aldri er sammen med innvandrere, er det mer sannsynlig at du er skeptisk til alt som har med innvandring å gjøre.
13-åringer fant opp disse maskene for å hjelpe småbarn med astma Både gutter og jenter ble mer oppfinnsomme da oppgaven var å hjelpe andre. Skolen bør ha flere sånne oppgaver, mener forskere.
Synes barn at korona-beskyttelse er skummelt? Hva skjer når barn skal inn på sykehuset, og møter leger og sykepleiere med masker og beskyttelsesdresser?
Dette kan være Europas første penger Metall-dingser fra bronsealderen kan ha blitt brukt som penger, tror forskere.
Blir det for dyrt for noen barn og unge å være med på idrett? Det er store forskjeller i hva barn og unge gjør på fritiden i Norge, finner forskere. Det kan ha noe med hvor mye penger foreldrene har.
Du må jobbe mye lenger enn besteforeldrene og foreldrene dine Norge er et land med flere og flere gamle, men færre barn og unge. Det kan bety at du som er ung i dag må jobbe mye lenger.
Hadde norske politikere fått lov til å oppføre seg som Trump? Kunne vi sparket en statsminister som begynte å lyve om alt mulig?
Julekalender luke 23: Elefanttannkrem Klarer Eirik og Markus å lage større og betre elefanttannkrem enn læremeistrane?
Julekalender luke 22: Nitrogen – et kult og livsnødvendig grunnstoff I denne episoden leker Ingunn W. Jolma og Mari Mæland Nilsen seg med flytende nitrogen.
Julekalender luke 21: Rødfarging til jul I denne episoden lærer Inge og Magne om hvordan mennesker for veldig lenge siden brukte røttene til noen spesielle planter når de ønsket å farge garn og tekstiler rødt.
Det er ikke alltid like enkelt å være miljøvennlig De som planlegger byene våre spiller en viktig rolle
Julekalender luke 20: Minifyrverkeri i et Norgesglass I denne episoden viser Ingunn W. Jolma og Mari Mæland Nilsen hvordan man kan lage et minifyrverkeri hjemme mens man venter på nyttårsaften.
Julekalender luke 19: Hvor lang er en meter? Hald avstand - minst ein meter! Å «halde meteren» har vi blitt vane med i 2020. Kor langt er ein meter og kva er eigentleg ein meter?
Julekalender luke 18: Forskjell på vanlig brus og lettbrus? I denne episoden prøver vi å finne ut om det er forskjell på brusboksar med og utan sukker når du legg dei i vatn.
Julekalender luke 17: Hva er lyd? Hvordan kan vi se lyd? I denne episoden prøver forskarane våre å vise korleis lyd ser og høyrest ut.
Julekalender luke 16: Snurre egg I denne episoden prøver Markus og Eirik å få eit egg til å reise seg på høgkant
Åse forsker på hvordan små barn kan få hjelp med stammingen sin – Det skal være gøy å jobbe med stammingen sin, mener hun.
Julekalender luke 15: Litt sent ute med julegavene? Lag et kjemisk maleri I denne episoden viser Ingunn og Mari hvordan du kan bruke det du finner i kjøkkenskapet til å lage et flott kjemisk maleri.
Julekalender luke 14: Hydrofobisk sand Sand som er redd for vatn, går det an? I denne episoden eksperimenterer vi med sand og vatn, men sølekake blir det ikkje.
Julekalender luke 13: Purpur – den mest kostbare fargen i historien I denne episoden lærer Inge og Magne om hvordan mennesker for veldig lenge siden brukte snegler til å fremstille den mest kostbare fargen i historien.
Luke 12: Tornado i en flaske I denne episoden viser Eirik Midbøe Lunde og Markus Barkved hvorfor man bør lage en tornado dersom man ønsker å tømme en flaske med vann raskest mulig.
Luke 11: Visste du at lus kan brukes til rødfarging? I denne episoden lærer Inge og Magne om hvordan de kan farge garn rødt ved bruk av små lus som lever på en kaktus.
Luke 8: Kva snurrebass spinn lengst? I denne episoden viser Eirik og Markus korleis eit gyroskop – ein «elektrisk snurrebass» – fungerer.
Mange får stygge kommentarer fordi de er annerledes Om du tuller med at noen er «mongo», «døv» eller «hemma», kan det være med på å gjøre livet skikkelig vanskelig for de som er funksjonshemmet.
Hva skal til for å bli lykkelig? Det er korona, og det er kaldt og mørkt ute. Likevel er folk i Norge ganske fornøyde med livet. Hvorfor er vi det?
Julekalender luke 1: Heimelaga stjerneskot Bak den første luka i årets kjemi-julekalender prøver Inge og Magne å lage stjerneskot!
Hva tenker små barn om straff? Når noen ødelegger en tegning som andre har tegnet, er det mange barn som mener at det er riktig med straff. Men helst bør «forbryteren» bli forklart hvorfor den blir straffet.
Unge deler ikke så mye falske nyheter på nett Eldre folk er mye dårligere til å skille mellom hva som er sant og falskt, sier forsker.
Noen elever likte hjemmeskole veldig godt Mange stille og sjenerte elever gjorde det bedre enn vanlig når de hadde hjemmeskole i vår. Andre elever mistet lærerne helt kontakt med. De logget seg ikke på.
Barn forstår mer av ironi enn forskerne trodde – Når de er seks år og begynner på skolen, er det mange barn som både forstår og kan bruke ironi, sier Ingrid Lossius Falkum. Hun forsker på språk.
De som spilte mye dataspill, fikk mindre angst Noen spiller så mye at de blir avhengige. Den gode nyheten er at de ikke får mer angst enn andre.
Hvordan kan idrett bli mer rettferdig? – Noen jenter tror på at de ikke kan bli like gode trenere som gutta, sier forskeren Anne
Hvorfor bor noen mennesker i frie land mens andre bor i strenge land? – Forskjellene er store, sier Sirianne, som forsker på hvorfor det er så store forskjeller mellom land.
De som gjør mange ting samtidig, husker dårligere Ser du ofte på Youtube samtidig som du chatter med en venn på Snapchat og hører på Spotify? Kanskje bør du bare gjøre én ting om gangen.
Maja forsker på dem som rømmer fra krig og fattigdom Maja Janmyr forsker på hvordan dem som må flykte fra landet sitt skal få det så bra som mulig.
Unge Youtube-stjerner reklamerer for usunn mat Forskere sjekket hva slags mat kjente barne-youtubere viste frem i videoer.
Filosofen Feroz tenker på hvordan vi bestemmer om noe er riktig eller galt Er det egentlig sant at filosofer bare sitter i en godstol og tenker?
Mange elever synes det er skummelt å snakke engelsk Det å snakke når andre hører på er mest ubehagelig.
Bør vi egentlig ha høstferie? Svenske forskere har funnet ut barn som fikk mindre ferie fra skolen, fikk bedre lønn da de ble voksne.
Det hjalp å ha kjæledyr i koronatida De som hadde et dyr i huset hadde det litt bedre enn de uten dyr, i tida da alle måtte være hjemme.
Noen lærere blir lettere utslitt av jobben Lærere som er for engasjerte i elevene sine utenom undervisningen, kan gå helt tom for energi. Det viser en ny svensk studie.
Hvorfor er jenter flinkere enn gutter på skolen? Vi spurte en hjerneforsker: Hvilke forskjeller finner dere i hjernen til jenter og gutter?
Mange barn synes skolen er helt topp de første årene Nå som sommerferien endelig er her, er det kanskje ikke så mange som lengter tilbake til skolen. Men norske elever trives veldig godt på skolen, sammenliknet med i andre land i Norden. Når de blir eldre, blir det mer stress.
Hvordan kan vi kaste mindre mat? Vil du bruke sommeren til å få familien til å kaste mindre mat? Her er noen tips.
Afrika er mye større og Norge er mye mindre enn det ser ut på kartet Afrika er nesten 100 ganger så stort som Norge.
Hun forsker på hvordan det kan bli lettere for unge å kjøpe sitt første hjem Alle trenger et sted å bo, men ikke alle har råd til å kjøpe leilighet. Det vil Marit O. Mamre gjøre noe med.
Om ti år skjer det noe helt nytt i Norge: det vil være flere gamle enn barn Og forskerne tror korona-viruset vil påvirke oss i lang tid framover.
Kan vi merke på folk at de lyver? Marthe forsker på hvordan folk forteller om ting de har opplevd. Om to personer forklarer seg ulikt, lyver den ene da?
Den norske sommerferien startet i Moss Å dra på ferie til havet er den mest populære ferien i dag. Vi liker å bade og sole oss. Men før i tiden var havet forbundet med død og ulykker.
Hvor viktig er mattelæreren for at du selv liker matte? Det kan virke som noen mattelærere liker best elever som allerede er flinke i matte.
Han forsker på hvordan elever skriver engelsk Det er forskjell på hvordan norske og svenske elever skriver på skolen, forteller James Jacob Thomson.
Psykologer forsker på hvordan triste barn kan få hjelp – Noen barn lurer på om jeg kan lese tanker, sier Simon-Peter.
Hvem har ansvaret for å passe på bestemor og bestefar? Bør moren og faren din stille opp for besteforeldrene dine når de ikke klarer seg alene lenger? Og har de ansvar for deg etter at du har fylt 18 år?
Hun forsker på de som strever med å lese Hjernen til folk med dysleksi jobber litt annerledes med lesing og skriving, forteller forsker Frøydis Morken.
Blir barn dårligere til å være sosiale hvis de er mye på mobilen og dataen? Barn funger like fint sammen med andre selv om de bruker mer tid foran skjermen enn før. Det viser forskning fra USA.
De som sliter på skolen, tror ikke på skryt «Du er best. Dette klarer du», sier kanskje voksne når du sliter med skolearbeidet. Det er faktisk ikke så lurt.
De smarteste elvene må få oppgaver som passer dem bedre, mener lærere Elever som lærer veldig lett, begynner fort å kjede seg på skolen.
Hva får elevene til å jobbe best: Kjeft eller ros? Forskere har prøvd å finne ut hvordan læreren bør oppføre seg, for å få elevene til å gjøre en god innsats i timene.
Matteskrekk kan kureres! Visste du at det går an å se matteangst på bilder av hjernen? Heldigvis ser det ut til at skrekken kan kureres.
Hvert fjerde barn døde tidlig Nesten hver fjerde ungdom som ble født i Trøndelag i 1855 døde før de ble konfirmerte. Ti prosent av dem døde i løpet av det første året de levde.