VID VITENSKAPELIGE HØGSKOLE

I pinsen skjedde det Jesus lovet på Kristi himmelfartsdag.
I pinsen skjedde det Jesus lovet på Kristi himmelfartsdag.

Hvorfor har vi pinse?

På Kristi himmelfartsdag reiste Jesus ifølge Bibelen opp til himmelen. I pinsen sendte Gud i stedet ned Den hellige ånd.

– Pinsen er en av de tre store kristne høytidene, sammen med jul og påske, forteller Anna Rebecca Solevåg. Hun er professor ved VID vitenskapelige høgskole.

De kristne høytidene henger sammen: I påsken døde Jesus på korset og stod ifølge Bibelen opp etter tre dager. 40 dager etter påske dro han opp til himmelen, på dagen vi kaller Kristi himmelfartsdag.

Ti dager senere kommer pinsen.

– Lukasevangeliet forteller om hvordan Jesus på Kristi himmelfartsdag sa farvel til følgerne sine, før han reiste opp til himmelen. Samtidig lovet Jesus å sende noen så de ikke skulle være alene, sier hun.

I pinsen skjedde det Jesus lovet.

Snakket på språk de ikke forstod

Boken Apostlenes gjerninger i Bibelen forteller hva som skjedde på pinsedagen. Følgerne til Jesus var samlet i Jerusalem for å feire en jødisk høytid, da de plutselig ble fylt av Den hellige ånd.

– Det beskrives som en voldsom opplevelse. De fikk flammer på hodet og begynte å snakke på språk de ikke selv forstod, det som kalles tungetale, forteller hun.

At Jesu tilhengere plutselig begynte å snakke på andre språk, hadde en viktig betydning.

– Følgerne til Jesus var bare en liten, lokal flokk av kvinner og menn. Den hellige ånd ga dem kraft og mot til å spre budskapet om Jesus til alle folkeslag, forteller hun.

Pinsen er kirkens bursdag

Pinsen kalles gjerne kirkens bursdag fordi den la grunnlaget for den første kristne menigheten.

– Følgerne til Jesus gikk fra å være en forskremt liten flokk til å få mot til å snakke om Jesus, forteller hun.

En av dem som fikk mot til å snakke denne dagen, var Peter. Han holdt en tale om Jesus. Mange ble overbevist: 3.000 mennesker skal ha blitt døpt denne aller første pinsedagen.

Fikk navnet fra femti

Selve ordet pinse kommer fra det greske ordet pentekoste, som betyr femtiende. Pinsen feires nemlig femti dager etter påske. I Norge strekker feiringen seg over to dager.

– Fordi pinsen er en så viktig høytid, har man gudstjeneste to dager på rad, både 1. og 2. Pinsedag, sier Solevåg.

En viktig grunn til at pinsedagene ble fridager, var nemlig at folk skulle få delta på gudstjenestene.

Hvem er Den hellige ånd?

Peisen feires altså fordi menneskene ble gitt Den hellige ånd, og kirken ble født. Men hva er egentlig Den hellige ånd?

Ifølge kristendommen er Gud tre personer i ett vesen: Faderen (Gud), Sønnen (Jesus) og Den hellige ånd. Det kalles treenigheten.

– De kristne tror at Den hellige ånd er den delen av Gud som er usynlig til stede i verden i dag. I Den norske kirke lærer man at man får Den hellige ånd og blir Guds barn når man blir døpt, sier Solevåg.

I fortellingen om pinsedagen ble Den hellige ånd gitt til alle, enten de var kvinner eller menn, unge eller gamle, slaver eller frie.

– Den hellige ånd gjør ikke forskjell på folk. Det var et budskap som vekket oppsikt den gangen.

Om artikkelen:

Artikkelen er laget av VID vitenskapelige høgskole . På universiteter, høgskoler og andre steder de driver med forskning jobber kommunikasjonsfolk med å gjøre forskningen kjent. Det skjer gjennom tips til aviser og tv, bidrag på sosiale medier eller gjennom å lage artikler som denne.

Powered by Labrador CMS