universitetet i stavanger

Tettere kork gir høyere trykk!

Joulekalender luke 8: Tørris-kanon!

Det spruter og smeller når Inge og Magne tester tørris som brennstoff til årets jule-kanon.

Publisert

Du trenger:

• Tørris

• Varmehanske

• Sikkerhetsbriller

• 1 ½ liter plastflaske med kork

• Vann (opptil 1/3 av flaskens volum)

• Stativ til oppskytning

Metode:

Sett opp stativ til oppskytningen og ta på sikkerhetsbriller. Fyll omtrent 1/3 av flasken med vann. Ha korken klar mens du fyller flasken opp med tørris. Her starter reaksjonen med det samme så vær rask til å sette korken på flasken. 

Desto hardere korkene dyttes på plass, desto større trykk dannes inne flasken før den gir etter. Snu flaksen opp ned, sett den i stativet og trekk tilbake mens du venter på oppskytningen.

Hva skjer:

Tørris består av karbondioksid i fast form. I romtemperatur vil den gå over i gassform, en tilstand hvor molekylene er i stor bevegelse og dermed krever større plass. 

Når tørrisen fanges inne i en lukket beholder, vil derfor trykket øke ettersom isen fordamper og flere og flere karbondioksidmolekyl går over til gassform. 

Til slutt blir trykket så stort at korken presses ut. Ettersom flasken står på hodet, fungerer korken som en oppskytningsmekanisme som etter Newtons 3. lov (kraft = motkraft) sender flaskekanonen høyt til værs.

Deltakere: Inge Christ og Magne Sydnes.

Om julekalenderen:

Julekalenderen er laget av Universitetet i Stavanger. På universiteter, høgskoler og andre steder de driver med forskning jobber kommunikasjonsfolk med å gjøre forskningen kjent. Det skjer gjennom tips til aviser og tv, bidrag på sosiale medier eller gjennom å lage artikler som denne.

Powered by Labrador CMS