UNIVERSITETET I STAVANGER

Idet heksepulveret spres, får flammene fri tilgang på både olje og oksygen og vi får et flammeshow.

Joulekalender luke 16: Flammeshow!

Heldigvis ingen brente pannelugger når Mari og Hanna utforsker heksemel. Et eksperiment som går opp i fyr og flamme!

Publisert

Du trenger:

• Lycopodium-pulver

• Plastslange med sjakt i den ene enden

• Fyrstikker/ lighter

• Vernebriller

• Coffe Mate og melkepulver (valgfritt)

• Keramikkskål

• Spatel

Metode:

1. Bruk spatel og legg noen skjeer med lycopodiumpulver i keramikkskålen. Diskuter hvilke faktorer som er nødvendige for at noe skal brenne og demonstrer ved å tenne på pulveret i skålen. Dersom du lykkes i å antenne pulveret, vil flammen være liten.

2. Legg nå noen skjeer av lycopodiumpulver i sjakten. Blås forsiktig i slangen slik at pulveret sprutes opp av sjakten. Idet du blåser tenner en makker på pulveret. 

Vær forberedt på en stor flamme og hold derfor hår og annet brennbart på avstand!

Hva skjer:

Lycopodium, også kalt heksemel, er et pulver som er laget av sporene til planten kråkefot. De inneholder store mengder olje og er dermed brennbare. 

Når pulveret ligger som en komprimert klump oppi skålen er det kun en liten overflate som har tilgang til oksygen og flammene drepes raskt. 

Ved å blåse pulveret ut gjennom sjakten løses denne hindringen. Idet pulveret spres, får flammene fri tilgang på både olje og oksygen og det dannes et flammeshow.

Deltakere: Mari Mæland Nilsen og Hanna W. Hanssen.

Om joulekalenderen:

Joulekalenderen er laget av Universitetet i Stavanger. På universiteter, høgskoler og andre steder de driver med forskning jobber kommunikasjonsfolk med å gjøre forskningen kjent. Det skjer gjennom tips til aviser og tv, bidrag på sosiale medier eller gjennom å lage artikler som denne.

Powered by Labrador CMS