En ung jente ligger på magen, hodet er støttet opp av hendene mens hun ser på en mobilskjerm.
Mange unge bruker mye tid foran skjermen, og der kan de finne venner.

En god venn trenger ikke å være virkelig

Mange finner trøst og støtte i  kjendiser og folk som egentlig ikke finnes.

Kanskje synes du Erling Braut Haaland er skikkelig kul og følger han på sosiale medier? Eller kanskje følger du med hver gang Veronica Langø streamer på Twitch? Kanskje tenker du at de er som en venn for deg? Det er du ikke alene om.

Det går nemlig an å ha et nært forhold til noen, selv om det bare er du som tenker at dere er venner. Forskere kaller dette for et parasosialt forhold.

Engelske forskere har funnet ut at slike forhold til folk på nettet eller på TV kan bety mer enn forhold til for eksempel en nabo du hilser på innimellom eller en i klassen som du bare har pratet litt med.

Betyr mye, selv om man ikke snakker sammen

Forskerne har også funnet ut at mange føler seg bedre etter at de har sett på favorittkjendisen sin på nettet eller TV.

De som var med i undersøkelsen, svarte at de følte seg sett og støttet, selv om de aldri hadde møtt eller snakket med kjendisen i virkeligheten. Personen trengte heller ikke å være ekte – det kunne altså være en rollefigur i en serie eller en bok.

Veronica Lamarche er en av forskerne bak den nye studien, og hun forteller at disse personene noen ganger kan virke mer tilgjengelig enn en venn.

– Hvis du er litt lei deg, kan du ta fram favorittboken din eller se på en video med favorittinfluenseren din selv om det er midt på natta, forteller Lamarche.

En dame holder hånden opp for å seire at hun har vunnet et spill. Hun sitter foran en skjerm med en kontroll i hånden. Hun har på headset og snakker inn i en mikrofon.
Mange gamere bruker både Twitch og YouTube, her kan man følge med på spillet og kommentere.

Nye venner 

Edda Jansdottir Arneberg forsker på unge og YouTube ved Universitetet i Oslo og hun mener at kommentarfeltet også kan være viktig.

– Kommentarfeltet er også viktig. Noen ganger er innholdsskaperne selv aktive her, og de snakker med publikum. Det er med på å gi følelsen av at det ikke bare er publikum som sitter og ser på en person som lager innhold. Vi er en gjeng, forteller hun. 

Selv om du ikke får svar på en kommentar du skriver på YouTube av den som lagde videoen, så kan det hende at det er noen andre der ute som gjør det.

– Ofte kan fellesskapet rundt være viktig. Man snakker kanskje med andre i fandomen og får venner på denne måten, forteller John Magnus Ragnhildson Dahl. Han forsker på unge og sosiale medier ved Universitetet i Bergen.

En fandom er en gruppe folk som finner sammen fordi de har en felles interesse. Et eksempel er swifties som er fans av artisten Taylor Swift. 

Det skal virke ekte

Selv om ikke alt du ser på nett er ekte, så er det viktig for de som lager innhold at det ser ekte ut.

Ofte får man være med på alt det som en influenser gjør i løpet av en dag.

– Du får være med personen på butikken og på skolen. De gjør vanlige ting som alle andre. Da er det lett å kjenne seg igjen i dem, forteller Arneberg.

Det kan også være litt lett å glemme at man ikke kjenner personen når man ser dem ofte.

– Ofte følger man en person på flere plattformer og får oppdateringer fra dem hele tiden. Det blander seg inn med innhold fra familie og venner.

Ikke bare for de ensomme unge

Forskerne fant også ut at det ikke bare var ensomme eller unge som følte at de hadde en venn i en person de ikke kjente.

– Jeg tenker at det er viktigere for ensomme personer, men det er ikke bare for de ensomme. Jeg tror det kan være bra at man får velge hvem man skal ha forhold til helt selv, forteller Dahl.

Selv om mange følte at et slikt forhold fikk dem til å føle seg bedre når de ikke hadde det så bra, syntes alle at de nærmeste vennene de hadde i virkeligheten var de viktigste.

Powered by Labrador CMS