Mange eksperter ser en sammenheng mellom dårlig psykisk helse og sosiale medier.

Å kutte ned på sosiale medier ga mindre angst, depresjon og ensomhet, ifølge studie 

Forskerne brukte et enkelt grep for å få ned bruken av sosiale medier. 

Sosiale medier har blitt en naturlig del av hverdagen vår. Vi sjekker TikTok for ferietips, ser på andre spille dataspill på YouTube og ser hva vennene våre gjør på Instagram. 

Det finnes en rekke fordeler med sosiale medier, som at vi enkelt kan holde kontakt med venner, få inspirasjon og bli underholdt. 

Men flere studier har sett en sammenheng mellom økt dårlig psykisk helse og bruk av sosiale medier. Det kan blant annet skyldes at vi sammenligner oss med de vi ser på nettet

Ny, norsk forskning viser derimot at mer bruk av sosiale medier ikke fører til mer angst og depresjon, skriver NRK, så dette er ikke noe forskerne er helt enige om.

Nå har noen forskere fra USA funnet ut at det å kutte ned tiden på sosiale medier kan få folk til å føle seg bedre, men de er klar over at det ikke alltid er like enkelt. 

Slik gjorde de det 

I løpet av et to ukers eksperiment med 230 studenter ble halvparten bedt om å begrense bruken av sosiale medier til 30 minutter om dagen. De fikk daglige påminnelser om å begrense bruken. 

Den andre halvparten brukte sosiale medier som vanlig. 

Omtrent halvparten av ungdom i Norge brukte mer enn tre timer på sosiale medier hver dag, ifølge NOVA-rapporten i 2022.  

Fikk det bedre 

De som kuttet ned på mobilbruken hadde mindre angst og depresjon, var mindre ensomme og fikk mindre frykt for å gå glipp av noe ved slutten av eksperimentet sammenlignet med den andre halvparten. 

De skåret også høyere for «positiv affekt», som forskerne beskriver som «å være mer sannsynlig til å oppleve positive følelser», som å være spent eller stolt av noe. 

De som var med på forsøket, fikk et lysere syn på livet, ifølge forskerne. Det ble en av forskerne bak studien, Ella Faulhaber, veldig glad for. 

– Jeg er glad for å ha lært at et så enkelt grep som å sende en daglig påminnelse kan motivere folk til å endre atferd og forbedre sine sosiale medievaner, sier Ella i en pressemelding.  

Ella mener at det ikke handler om å være perfekt, men at å være oppmerksom og selv begrense bruken av sosiale medier er hemmeligheten bak de positive resultatene. 

Vanskelig i starten 

Douglas A. Gentile er professor i psykologi og har også vært med å gjennomføre studien. Han mener at resultatene deres passer med annen forskning på psykisk helse og sosiale medier. 

– Å vite hvor mye tid vi bruker på aktiviteter hver dag og gjøre noe målbart gjør det lettere for folk å endre atferd, sier han i pressemeldingen. 

Mange av de som var med på studien syntes de første dagene med mindre mobilbruk, var vanskelige, men etter noen dager følte de seg mer effektive og roligere. 

Noen sa også at de fikk bedre søvn og brukte mer tid med venner og familie. 

Det kan være vanskelig å legge fra seg mobilen i sengen.

Forskerne bak den nye studien skriver at det handler om å selv begrense tiden på sosiale medier. De mener at dersom noen bestemmer over deg, så er det lettere å gjøre motstand. 

Tips til å kutte ned mobilbruken 

Ella kommer med noen konkrete tips for de som ønsker å kutte ned tiden på sosiale medier. 

Det viktigste er å være bevisst på tiden du bruker på sosiale medier. Sett på en alarm eller en nedtelling som sier ifra når du skal legge fra deg mobilen. 

Ella mener også at du ikke må være for streng mot deg selv. Det er ikke lett å holde seg til en tidsbegrensning. Sosiale medier-apper er tross alt laget for å holde deg inne på appen. 

Tenk over hvordan og når du bruker de ulike plattformene. Bruker du TikTok fordi du kjeder deg eller går du inn på Instagram når du er ensom? 

Denne artikkelen er oppdatert 28/7-23 kl 09.15: la inn henvisning til NRK-artikkel om NTNU-studie.

Kilde:

Powered by Labrador CMS