Rasisme kan skje på mange ulike måter, og mange sier de opplever rasisme i Norge. Bildet er fra en Black Lives Matter-demonstrasjon i Oslo i 2020.

Hva er egentlig rasisme?

PODCAST: Det er fortsatt mange som opplever rasisme i Norge. Derfor snakker vi om det i denne episoden av podcasten «Alt du ikke vet».

I Norge er det straffbart å diskriminere eller komme med hatefulle ytringer rettet mot noens hudfarge, etnisitet eller religion.

Denne paragrafen kom i straffeloven i 1970 for å beskytte minoriteter. En minoritet kan være flere ting, men betyr ofte en folkegruppe som er i mindretall i et land. Det kan også bety en gruppe som har et annet språk eller religion enn flertallet. 

Men selv om rasisme på mange måter er ulovlig, er det mange i Norge som opplever det.

Hva er egentlig rasisme i Norge i dag og når er man egentlig rasist?

Forsker Cora Alexa Døving.

Rasistiske stereotyper

I denne episoden er Cora Alexa Døving gjest. Hun er forsker og jobber på HL-senteret.

Cora mener at den rasismen som oftest skjer i Norge i dag, er det som kalles hverdagsrasisme.

– Det er hendelser som inntreffer i dagliglivet og bærer preg av å være styrt av fordommer og gjerne rasistiske stereotypier, men det er ikke nødvendigvis en del av en organisert rasistisk ideologi som for eksempel nynazismen var.

Hun forteller at eksempler på hverdagsrasisme kan være at personer med muslimsk-klingende navn har vanskeligere for å få jobb eller at du sender stygge blikk eller reiser seg dersom en med utenlandsk opprinnelse setter seg ved siden av deg på bussen.

Hør mer om rasisme i Norge og hva som skiller rasistiske handlinger fra det å være rasist i ukens episode av «Alt du ikke vet».

Dersom det er noe du vil at vi skal svare på i podcasten, send en mail til epost@forskning.no eller kontakt oss på Facebook.

Her finner du podcasten:

Du kan finne podcasten vår på Apple podcasts, Spotify og de fleste andre steder der du lytter til podcaster.

Kilder brukt i episoden:

  • Ved flere anledninger har forskning vist at det er vanskeligere å få jobb i Norge dersom du har minoritetsbakgrunn. Dette har NRK skrevet en sak om.
  • Politiets straffesaksrapport fra 2019 viser en økning i anmeldelser av hatkriminalitet i Norge.
  • Professor Mette Anderson mener at de fleste rasistke handlinger begås av folk som ikke ser på seg selv osm rasister. Dette har hun skrevet en kronikk om på forskersonen.no.
  • Cora Alexa Døving har skrevet boken «Rasisme - fenomentet, forskningen, erfaringene». Boken handler om hva som kjennetegner rasisme i Norge i dag.
Powered by Labrador CMS