Er du flink til å samarbeide?

Å skjønne hva andre tenker, er viktig for godt samarbeid

Noen ganger kan vi til og med skjønne hva folk vi aldri har møtt før tenker.

Er du redd for at noen kan lese tankene dine?

Selv om ingen klarer å lese tankene dine som superhelter på film, er det en viktig egenskap å ha.

Når vi skal samarbeide i gruppeprosjekter på jobb eller på skolen, er det viktig at vi klarer å forstå hva de andre på gruppa vil.

Britiske forskere fant ut at folk som var flinke til å skjønne andres tanker, er flinkere til å samarbeide med andre.

Hva føler du?

Med å skjønne andres tanker, mener forskerne egenskapen til å forstå hvordan andre føler seg, hva de vil og hvordan de ser på ting.

Er du flink til å sette deg inn i andres situasjon? Klarer du å tenke hvorfor noen andre mener noe annet enn deg? Ja, da er du kanskje flink til å lese tanker, ifølge forskerne.

Gruppeprosjekter kan være frustrerende hvis man ikke er flink til å samarbeide.

Disse egenskapene har ikke en sammenheng med hvor smart du er, men er noe som kan trenes opp, skriver forskerne.

– Som psykologiforsker blir jeg ofte spurt om jeg kan lese tanker og selv om dette ofte blir sagt til meg som en spøk, har vi mennesker evner til å lese litt tanker. Vår studie viser at dette er viktig i aktiviteter som krever samarbeid, sier forsker Roksana Markiewicz i en pressemelding.

Løse puslespill med tankelesning

Forskerne testet over 400 mennesker. De ble delt opp i par og ble med en forsker i en Zoom-samtale hvor de spilte flere ulike spill.

Hver deltaker fikk se ting på sin skjerm, som de måtte kommunisere til den andre deltakeren. Sammen skulle de løse et puslespill.

Deltakerne satt på Zoom og prøvde å forklare hverandre et puslespill.

De som var flinke til å lese tanker, og som var i par med noen som var like flinke, gjorde det bedre enn andre par som ikke var like flinke til å lese tanker.

Forskerne sier at det er fordi de som er flinke til å lese tanker, har en evne til å tilpasse seg tankene til partneren og til å kjapt tilpasse seg igjen hvis det skjer noe feil.

– Vi viser for første gang at samarbeid ikke bare handler om deg, sier Roksana.

– Selv om du er flink til å lese andre sine tanker, vil det fortsatt være en fordel å samarbeide med noen med lignende evner, så velg din samarbeidspartner med omhu, sier hun.

Powered by Labrador CMS