Bruker du mye emojier til venner og familie, og mindre til folk du ikke kjenner så godt?

Hvordan bruker vi emojier?

En japansk forsker har undersøkt hvordan vi egentlig bruker emojier.

Publisert

Hvorfor bruker vi emojier?

Åpenbart, kanskje. Når vi leser en melding, aner vi ingenting om kroppsspråket eller ansiktsuttrykket til den som sendte meldingen.

Smiler den, er den irritert, overrasket … eller kanskje han gråter?

Emojier blir på en måte en erstatning for ansiktsuttrykk i meldinger.

Stemmer ikke alltid med det vi føler

Men emojiene vi bruker stemmer ikke alltid med det vi egentlig føler, viser en ny studie fra Japan.

La oss si at du har bursdag. Så får du en gave som er lang unna hva du hadde ønsket deg.

Men, du svelger skuffelsen og smører på deg et smil. Prøver å få det til å se så naturlig ut som mulig. Så takker du høflig for den fine gaven. Tanken var jo god.

Sjekket emoji-bruken til 1.300 personer

Gjør vi noe lignende med emojier som vi gjør med den falske takken? Forskeren Moyu Liu ville finne ut av det og satte i gang med en studie.

Hun fikk rundt 1.300 stykker til å være med på studien. Liu undersøkte hvilke emojier folk brukte for å vise eller skjule følelser.

Deltakerne svarte også på spørsmål om hvor de bodde, hvor fornøyde de var med ting i livet og hvor ofte de selv mente at de brukte emojier.

De fikk ulike meldinger av Liu. Noen skulle være fra en venn eller et familiemedlem. Andre skulle være fra for eksempel en lærer eller en sjef.

Mest følelser til venner og kjente

Deltakerne skulle svare på samme måte som de pleide å svare på en melding. Etterpå skulle de si sin mening om emojien de hadde brukt.

Hvor mye følelser uttrykte den? Var den veldig glad eller bare litt glad? Veldig trist eller litt trist?

De som var med på forskningen, viste mest følelser med emojier i meldingene som var ment for venner og familie. Om det var en lærer eller en sjef, var de mer forsiktige med emoji-bruken.

Da brukte de ikke like mange av dem, og emojiene uttrykte ikke så sterke følelser.

Det er kanskje ikke så rart at de var forsiktige med emojier i en slik melding. Forskning.no skrev om en annen emoji-studie som ble gjort i 2017. Den viste at de som brukte mange emojier på jobb, ble sett på som litt dumme.

Skjulte seg bak et smil

Når de som var med på forskningen hadde sterke følelser, brukte de emojier som viste det samme. Når noe var veldig morsomt, kunne de bruke latter- og gråteemojien. Og hvis noe var veldig trist kunne de bruke gråteemojien.

Men noen ganger følte deltakerne at de måtte skjule det de egentlig følte.

Se for deg at du skal på kino med en venn. Så får du en melding om at vennen din har blitt syk og må avlyse.

Du blir kanskje skuffet eller lei deg, men det er ikke sikkert at du vil vise det. Du legger kanskje på en smileemoji når du svarer.

Og det samme kan være hvis du har fått en gave du ikke liker og skal takke for den på melding.

Ikke sikkert det samme gjelder i Norge

Liu sier hun synes dette er morsomt å forske på fordi vi stadig snakker mer med hverandre digitalt. Så hun lurer på om vi kommer til å tørre å vise våre ekte følelser i fremtiden.

Men kanskje vi er bedre på det i Norge?

Det er sannsynligvis forskjell på hvordan mennesker i ulike land bruker emojier. Og ettersom denne studien er japansk, er det ikke sikkert at norske forskere ville funnet det samme.

Dessuten var nesten alle som var med på studien kvinner, og gjennomsnittsalderen deres var 16 år. Kanskje resultatene ville blitt annerledes om det var like mange gutter med?

Du kan jo tenke over selv om du kjenner deg igjen i japanernes emoji-bruk.

Powered by Labrador CMS