Norges Geotekniske Insitutt

Ute i havet blåser det ofte mer og jevnere enn på land, noe som betyr at vindturbinene kan lage mye strøm.

Hvorfor blåser ikke vindmøllene i havet over ende når det er storm?

Vindmøllene står trygt i havet takket være en norsk oppfinnelse.

Publisert

Etter hvert har det blitt mange vindmøller, eller vindturbiner som det egentlig heter, ute i havet rundt i verden. 

En vindturbin gjør vind om til strøm. Den har lange blader som snurrer når vinden blåser, og så lager vi strøm av den bevegelsen.

– De er som sugekopper på en krakk, bare mye større, sier Per Sparrevik om festene som gjør at vindmøllene står støtt på havbunnen.

Vindturbiner gir oss miljøvennlig energi 

Ute i havet blåser det ofte mer og jevnere enn på land, noe som betyr at vindturbinene kan lage mye strøm.

– En vindturbin i havet kan produsere strøm til tusenvis av boliger, sier Per Sparrevik. Han er teknisk ekspert og jobber med å sørge for at vindturbinene står støtt i havet.

– Når vi bruker vinden til å lage strøm, blir vi mindre avhengig av olje og kull. Dette hjelper planeten vår, forklarer han.

Like høy som Eiffeltårnet

Vindturbinene er normalt mellom 150 og 260 meter høye. Hvis vi måler helt fra sjøbunnen til spissen av bladene, er de største vindmøllene like høye som Eiffeltårnet i Paris, altså over 300 meter.

På hver vindturbin er det tre blader eller «vinger». Disse bladene kan være fra 60 til 100 meter lange. De kan altså være like lange som en fotballbane.

Står trygt på grunn av norske forskere 

For å sørge for at vindturbinene står trygt, må de festes til bunnen med «føtter». Det kaller ekspertene for fundamenter.

– Vanligvis er fundamentene lange «stolper», eller peler som vi kaller dem, som vi spikrer fast i sjøbunnen. I Norge har vi kommet opp med en annen god måte å feste vindturbinene til bunnen av sjøen, nemlig med noe som kalles bøttefundamenter, sier Sparrevik.

Han forklarer at denne måten å feste vindturbinene til bunnen av sjøen ble videreutviklet på 1990-tallet. Da ble de brukt til å holde fast olje- og gassplattformer.

Bøttene plasseres opp-ned på sjøbunnen.

Trygt og bedre for havmiljøet 

Det er to hovedgrunner til at bøttefundamenter kan være lurt å bruke: Det tar kortere tid å feste bøttene til bunnen og så er det mindre bråk enn om det brukes peler som må hamres dypt ned i sjøbunnen.

– Bøttene kan festes raskt og stille i sjøbunnen uten å forstyrre fisk og annet liv i sjøen. Det er bra for havmiljøet, sier Sparrevik.

– De er laget av stål og festet til et stort stativ med tre bein. De er som sugekopper på en krakk, bare mye større, sier Sparrevik videre.

Vindturbinene ute på havet kan være kjempestore. Her ser du 70 meter høye fundamenter som fraktes til Seagreen-vindparken i Skottland.

Suget gjør at vindturbinene står stødig 

Bøttene plasseres opp-ned på sjøbunnen. Etterpå pumpes vannet ut fra innsiden av bøttene. Da blir det et sug som gjør at de kan presses langt ned i sjøbunnen. Da festes de godt.

– Kanskje du har prøvd å trekke en propp ut av badekaret og kjent at det blir et sug som gjør det vanskelig å løfte proppen? spør Sparrevik.

– Det samme suget gjør at bøttefundamentene holdes stabile og er godt festet til sjøbunnen. Derfor kan de høye vindturbinene stå trygt også når det stormer, forklarer Sparrevik.

Om artikkelen:

Artikkelen er laget av Norges Geotekniske Institutt. På universiteter, høgskoler og andre steder de driver med forskning jobber kommunikasjonsfolk med å gjøre forskningen kjent. Det skjer gjennom tips til aviser og tv, bidrag på sosiale medier eller gjennom å lage artikler som denne.

Powered by Labrador CMS