UIT NORGES ARKTISKE UNIVERSITET

KI-forskerne i Tromsø har laget et system som kan finne leverkreft på CT-bilder. Kristoffer Wickstrøm er en av forskerne som har laget systemet og mener KI-teknologi kan redde mange liv.

Slik kan kunstig intelligens hjelpe legene

I fremtiden kan leger og sykepleiere få hjelp av kunstig intelligens med å gjøre jobben sin. Men hvordan?

Publisert

Visste du at kunstig intelligens (KI) kan bli et viktig verktøy på sykehusene våre i fremtiden?

Her snakker vi om maskiner som kan løse oppgaver på måter som ligner hvordan vi mennesker gjør det. Ofte raskere og bedre enn vi selv kan få til.

– Ved å bruke KI kan de som jobber med helse gjøre det bedre, raskere og tryggere, uansett hvor du kommer fra eller bor, sier Robert Jenssen.

Han er professor i KI på UiT Norges arktiske universitet (UiT). Han forsker på og utvikler KI-systemer som kan brukes av leger og andre helsearbeidere.

Raskere enn leger

Når du føler deg dårlig, vil legen prøve å finne ut hva som feiler deg ved å undersøke deg. Det kan være å ta blodprøver, sjekke tidligere sykdommer du har hatt eller å ta røntgenbilder.

Resultatene på prøvene og det legen finner ut, kaller KI-forskerne for data. De sier noe om hvor syk du er eller hvilken behandling du trenger.

Men det kan ta lang tid å gå gjennom alt dette. For eksempel bruker en røntgenlege flere timer hver dag på å undersøke røntgenbilder.

Her har KI en superkraft. Kunstig intelligens er nemlig spesiallagd for å gå gjennom store mengder informasjon lynraskt. Da kan oppgaver som legene bruker flere timer på kortes ned til noen sekunder.

– I motsetning til mennesker trenger KI verken å sove eller hvile, sier forsker Robert Jenssen.

Trenger ikke å sove

– I motsetning til mennesker trenger KI verken å sove eller hvile. Ved å bruke KI kan legene finne sykdommer tidligere og behandle pasienter raskere, forklarer Jenssen.

Sammen med kollegaer har Jenssen laget et KI-system som kan spare røntgenlegene for mye tid. Systemet de har laget kan finne leverkreft på CT-bilder. CT-bilder er en type røntgenbilde.

– Forhåpentligvis kan teknologien bidra til å redde liv, forteller Kristoffer Wickstrøm. Han er en av forskerne som har vært med å lage KI-systemet.

Vil KI erstatte legene?

Maskinene blir smartere for hver dag som går. Flere og flere sykehus tar i bruk KI-teknologi.

Betyr det at legene etter hvert vil bli byttet ut av roboter?

Nei, sier Jenssen. Uansett hvor god teknologien blir, bestemmer legen alltid hvilken medisin eller behandling du trenger.

Slik som oss, kan kunstig intelligens også gjøre feil. Da er det fint med leger som kan dobbeltsjekke at maskinene har gjort jobben sin riktig.

Om artikkelen:

Artikkelen er laget av UiT Norges arktiske universitet. På universiteter, høgskoler og andre steder de driver med forskning jobber kommunikasjonsfolk med å gjøre forskningen kjent. Det skjer gjennom tips til aviser og tv, bidrag på sosiale medier eller gjennom å lage artikler som denne.

Powered by Labrador CMS