«Samhold etter en katastrofe» er et prosjekt som har forsket på hvordan lokalsamfunnet i Gjerdrum har blitt påvirket av skredet i romjulen 2020 og hvordan katastrofen har påvirket samholdet i kommunen over tid.

Elever fra Blindern, Kautokeino og Lillestrøm er i finalen i forskerkonkurranse

I konkurransen «Holbergprisen i skolen» er temaene i år sykdommer, hvordan reindrifta påvirker psykisk helse og ei bygd etter en naturkatastrofe.

Publisert

Hvert år arrangerer Holbergprisen forskningskonkurransen for elever som går på videregående skole. Målet er å gjøre ungdommer interessert i humanistiske og samfunnsvitenskapelige fag.

Tre av de 60 prosjektene som er sendt inn i år, er nå plukket ut som finalister.

Sykdom, rein og Gjerdrum-skredet

– Elevstemmene løfter fram dagsaktuelle temaer, og funnene bidrar til eksisterende forskning så vel som til samfunnsdebatten, skriver juryleder Jørn Ljunggren i en pressemelding torsdag.

Fra Blindern videregående skole i Oslo kommer prosjektet «Helseøkonomers rangering av sykdommers prestisje» av Anders Iversen Feiring. Bakgrunnen er at helsevesenet må gjøre mange vanskelige prioriteringer og at folk lever stadig lenger, samtidig som det trengs flere nye, dyre medisiner.

Sámi joatkkaskuvla ja boazodoalloskuvla (Samisk videregående skole og reindriftsskole) i Troms og Finnmark er i finalen med prosjektet «Reindriftas påvirkning på psykisk helse», av Sara Lea Gaup, Sara Elise Eira, Ellen Mathisdatter Sara og Marita Alexandersen. De har funnet ut at arealinngrep, klimaendringer og rasisme kan påvirke den psykiske helsen hos dem som driver med rein.

Rapporten «Reindriftas påvirkning på psykisk helse» peker på at ungdommers deltakelse i reindriften har mange positive aspekter og er viktig for deres identitet og livskvalitet.

Oskar Hellesø-Knutsen ved Lillestrøm videregående skole i Viken har levert prosjektet «Samhold etter en katastrofe» om hvordan lokalsamfunnet og samholdet i Gjerdrum har blitt påvirket av skredet i romjulen 2020.

– Jevnt høyt nivå

De innsendte prosjektene er preget av et jevnt høyt nivå, men finalistene utmerker seg ved å være særlig gode i forskningsmessig håndverk, sier Ljunggren.

Det er kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) som kunngjør vinnerne av 1., 2. og 3. premie torsdag 8. juni, under Holberguken. De mottar henholdsvis 30.000, 20.000 og 10.000 kroner og diplomer, som overrekkes av årets Holbergprisvinner, Joan Martinez-Alier.

Få med deg ny forskning

MELD DEG PÅ NYHETSBREV

Du kan velge mellom daglig eller ukentlig oppdatering.

Powered by Labrador CMS