Mange får penger for å hjelpe til med husarbeid.

Bør barn få ukelønn?

SPØR EN FORSKER: – Barn lærer ikke mye om de får 100 kroner hver lørdag til å kjøpe godteri, sier forsker.

Publisert

Noen barn får ukepenger allerede fra de er 8 år gamle.

Men hva lærer egentlig barn av å få penger når de er så små?

Vi har spurt en professor.

Belønning for arbeid

Du får kanskje penger hver uke av foreldrene dine? Disse pengene kaller vi ofte ukelønn eller lommepenger.

– Lommepenger eller ukelønn er jo ofte en sum som man får fast. For noen gis beløpet uten betingelser, mens for andre er det knyttet til belønning for oppgaver, sier Ellen Katrine Nyhus. Hun er forsker og professor i markedsføring ved Universitetet i Agder.

For mange er det vanlig å få penger for å hjelpe foreldrene sine med husarbeid. Det kan være en god måte for barn å få erfaring før de skaffer seg jobb, mener Nyhus.

– Det er noen barn som har lyst til å jobbe for å tjene penger fordi de ønsker seg noe som er dyrere enn det de kan kjøpe for lommepengene. Da er det fint å få den muligheten hvis de ønsker det eller sparer til noe de trenger.

Mange får lommepenger uten å gjøre noe spesielt, mens andre får pengene for å gjøre bestemte oppgaver i huset, oppført seg spesielt bra, eller fått gode karakterer på skolen.

Ellen Katrine Nyhus er markedsførings professor ved Universitetet i Agder.

Ukelønn øker med alder

Men hvor mye får norske barn i ukepenger?

Ifølge en undersøkelse DNB gjorde i 2017, øker ukelønna med alderen. De som var mellom 8 og 11 år gamle, fikk i snitt 63 kroner i uka, mens de som var mellom 12 og 15, fikk 127 kroner i snitt. De mellom 16 og 19 fikk 261 kroner i gjennomsnitt.

– For foreldre er det lurt å øke beløpet ettersom barna blir eldre og kan håndtere mer penger., sier Nyhus. 

Hun sier at dette kan lære barn å planlegge pengebruken sin bedre.

Nyhus sier også at det nok er mange barn som også blir oppfordret til å spare noe av ukelønna si. 

– Det er nok noen foreldre og besteforeldre som oppfordrer dem til å spare. Det er jo lurt å ha litt penger i bakhånd, sier Nyhus.

Forskning viser positive effekter

Men lærer egentlig barn noe av å få ukepenger?

– Barn lærer ikke mye om de får 100 kroner hver lørdag til å kjøpe godteri. Da har de bare fått penger til forbruk, sier Nyhus.

– Hvis de planlegger for fremtidige behov, kan de lære mye om hvordan de bør håndtere penger. Det handler om å etterligne valgene du må ta som voksen og å gradvis lære dette i oppveksten, sier Nyhus.

Det er ikke så lenge siden barn her i landet fikk ukelønna si i mynter eller sedler. I dag får barn ofte vippset penger til kortet sitt.

– I dag kan man enkelt be om penger med Vipps og apper og det kan gå fortere og lettere nå enn før. Foreldre har nok ulik praksis for hvor mye ekstra penger de er villige til å gi, sier Nyhus.

Foreldre kan opprette en bankkonto og se over hva som blir brukt på kortet, slik at de kan se hva barna bruker penger på.

Mange banker tilbyr egne kort som kan brukes av barn som er fylt 6 år.

Ukelønn kan hjelpe med ansvar

Nyhus sier det kan være lurt å gi barna mer og mer penger etter hvert som de blir større, men da må de også få ansvar for å bruke pengene på ting de trenger. 

– Det kan gjøres ved at barnet tar ansvar for kostnader som transport, klær og kosmetiske produkter, mener Nyhus.

– Dette med å tenke fremover og prioritere, er viktig å lære, så det er fint å få trening i å gjøre det hjemme før en flytter for seg selv.

LES OGSÅ
Powered by Labrador CMS