Saken er laget av uit norges arktiske universitet Hvorfor demonstrerer samer mot vindkraft? Vindkraft er grønn energi, men det er ikke like populært hos alle samer. De vil beskytte naturen og kulturen sin.
Sjå kor mange dagar det kjem til å snø om 30 år Når dei som er barn i dag blir vaksne, kjem det til å snø sjeldnare enn no. Forskarar har rekna ut kor mange dagar det kjem til å snø der folk likar å gå på ski.
Blir det luksus å reise med fly i fremtiden? I dag reiser mange i Norge ofte og langt med fly. Slik vil det ikke fortsette, tror forskere. Selv om vi finner en mer miljøvennlig måte å fly på.
Forsker spiste gummibjørner som var laget av resirkulert vindmølle – Vi klarte å dra ut kaliumlaktat av bladene på vindmøllene våre, og brukte det til å lage gummibjørner, som jeg spiste, sier forsker John Dorgan.
Hva er klimaangst? PODCAST: Har vi grunn til å være bekymret for klimaet? I ung.forskning.no sin podcast snakker vi om fenomenet klimaangst.
Mikroplast fra kunstgress havner i naturen Denne typen kunstgress bør bli forbudt, mener Naturvernforbundet. Det er ikke Norges Fotballforbund enig i.
Slik jobber klimaforskere som detektiver Klimaforskerne undersøker ikke bare CO2. De løser også mysterier om hva som skjer i lufta rundt oss.
Hvordan er det å bo i Antarktis? − Det kan være litt skummelt og litt spennende, forteller klimaforskeren som har bodd ved polene både i sør og nord.
Hvor mye plast er det i Middelhavet? Forskere har beregnet hvor mange tonn plastsøppel som flyter rundt i Middelhavet.
Hvor mye klimagasser slipper turer til verdensrommet ut? – Det å få en rakett opp i lufta krever masse energi, ifølge klimaforsker. Kan vi egentlig dra til verdensrommet og samtidig nå klimamålene?
Hvorfor har soloppganger og solnedganger så flotte farger? Rød, gul, oransje og lilla. Hvor kommer fargene i horisonten fra?
Hvorfor bor det så mange forskere her? Hele ti land forsker i Ny-Ålesund. Hva er det som er så spennende akkurat her?
Menneskenes lys forstyrrer møkkabilla For første gang har forskere sett at menneskelagd lys forstyrrer billene så mye at de slutter å bruke månen og stjernene til å finne veien.
Skogbranner hadde mer å si for klimaet enn korona-pandemien For mange av oss var koronapandemien det største og mest alvorlige som skjedde i 2020, men slik var det ikke for klimaet.
Blir det helt slutt på bensinbilene? I dag skal politikere i Europa bestemme seg. Blir det slutt på salg av biler som går på bensin eller diesel etter år 2035?
Bakterier i magen til kua kan spise plast Kanskje disse bakteriene kan brukes til å bryte ned og resirkulere søppelet vårt?
Norge er med på å eie selskapene som lager mest engangsplast i verden Her i Norge blir mye engangsplast forbudt 3. juli i år. Men samtidig tjener landet vårt penger på de som lager mest engangsplast i verden. Bør Norge ta mer ansvar?
Nå vet forskere hvor mange folk som spiser lemurer på Madagaskar Troen på det overnaturlige hindrer folk på Madagaskar i å spise den lille krabaten. Likevel er det mange som gjør det. Nå har forskere funnet ut hvor mange familier som spiser lemurkjøtt.
Bekker og elver slipper ut mer CO2 om natten. Hvorfor det? Små levende skapninger på elvebunnen puster ut CO2 som etter hvert slippes ut i atmosfæren.
Kafferester hjelper regnskogen å vokse For to år siden spredte forskere rester fra kaffebønner over et lite område som tidligere hadde vært regnskog. Da de så hvordan det hadde gått, ble de overrasket.
Hytta må bli snillere mot miljøet, mener forskere Når påsken kommer, vil mange sette seg i bilen og kjøre på hytta. Men hvor klimavennlig er det egentlig å dra på en stor og moderne hytte?
Nora gir deg gode råd om hvordan du kan diskutere klima med voksne Mange barn og unge er frustrerte over voksne som ikke bryr seg om klima. Nora Jungeilges Heyerdahl mener de trenger gode råd for å få voksne til å lytte til dem. Derfor har hun skrevet bok.
Det er veldig uvanlig å reise med fly Visste du at de aller fleste mennesker i verden aldri har flydd?
Det kan bli mye mindre plast i verden i 2021 En av verdens største byer, Mexico by, starter det nye året med en god nyhet. De forbyr all engangsplast. Mange andre byer og land kommer snart etter.
Det er ikke alltid like enkelt å være miljøvennlig De som planlegger byene våre spiller en viktig rolle
Forskere fant masse mikroplast på verdens høyeste fjell Vi mennesker har spredt plastikk til hele kloden. Selv til Mount Everest!
Siddharth forsker for en bedre og renere verden Skal vi fortsette å leve som vi gjør nå, må vi finne nye løsninger på hvordan vi bruker energi
Sina mener at vi kaster penger i do Vi kan hente mange nyttige ting fra kloakken. For eksempel supermat til planter.
Veronica forsker på hvordan fiskehoder kan bli til mat Vi spiser bare en trejdedel av fisken og kaster resten. Det trenger vi ikke.
Kurt ble født ved hjelp av kloning. Han er en av verdens siste villhester Føllet er en kopi av en hest som døde for over 20 år siden.
Barn er lykkeligere og sunnere om de er mye ute i naturen, men kan også bli bekymret Barn som vet mye om naturen, kan bli engstelige for om vi klarer å ta vare på den.
Et stoff gjør at gresshoppene samler seg i kjempesvermer Gresshopper har spist opp avlinger i Kenya og andre land i år. Ny forskning gir hint om hvordan de kan stoppes.
Den dødelige giften fra en snegle blir brukt til smertestillende medisin Nede i Stillehavet jakter en snegle som kan drepe deg med giften sin. Men den kan også lindre smerter.
Nå har barn og ungdom fått sitt eget klimahus Hvordan kan egentlig forskerne vite at klimaet endrer seg? Det forstår du kanskje mer av om du besøker det nye Klimahuset som nå åpner i Oslo.
Han skal lage bedre batterier. Da må han bake og steke Halvor synes batterier er helt fantastiske. Derfor vil han gjøre dem bedre.
Kjøttmeis i byen får for lite mat Vi kan enten mate dem med larver eller plante flere trær, mener forskere.
Hvorfor kom monstervepsen tilbake til Norge? Europas største stikkeveps forsvant fra landet vårt for 100 år siden. Nå er den tilbake.
Finner bittesmå plastbiter i havet på satellittbilder Nå kan det bli lettere å finne all plasten i havet og rydde den opp, håper forskere.
Går det an å ikke bruke plast hver dag? Slik gikk det da ungdomsreporter Ida Sofie Frøyland ikke skulle bruke plast en hel dag.
Vi får friskere luft av koronaviruset Nå er veldig mange hjemme hele tiden. Da blir lufta vår renere.
Elevene plukker plast for å hjelpe forskere Sigarettsneiper var den vanligste plasten de fant i naturen.
Bier + byer = sant Liker du deg i byen? Det gjør også humler og andre ville bier. Les om hvordan vi kan gjøre livet enda bedre for bybiene!
Plastflasker blir til feller for dette krepsdyret Plastsøppel i havet er farlig for mange dyr, også eremitt-krepsen.
Vi sløser med vannet i Norge. Det er dårlig for klima og miljø Men har vi ikke nok vann i Norge? Er det noen grunn til å spare på vannet?
Tyskland har lagt en plan for å redde insektene sine – Dette er fantastisk, sier insektprofessor Anne Sverdrup-Thygeson.
Flest unge syns det er greit å droppe kjøtt Vi må bruke jorda smartere, og det betyr mindre kjøttspising, mener ekspertene. Det er greit, mener flere unge enn eldre.
Hvordan beskytte eplene mot insekter – uten insektmidler? Giftige insektmidler skader miljøet. Bli med til laboratoriet der forskere tester lukter på insekter i stedet. Og luktene kan lokke krypene bort fra eplene.
Turistbåter forurenser mye i Norge Det kommer mange turistskip til Norge hvert år. Og de slipper ut stoffer som forurenser. Men forskerne vet ikke akkurat hvor mye de slipper ut.
– Unge mennesker er mer opptatt av klima enn eldre Men barn og unge kan påvirke foreldrene til å bli engasjert i klimaet, tror norske forskere.
Bør folk slutte å fly? Fly forurenser. Men det er mange som ikke bryr seg så mye om det, viser forskning.
Hvordan kan vi redde insektene? Det viktigste verden kan gjøre, er nok å kutte ut all giften vi sprer ut i naturen, sier insektforsker Geir Søli.
– Jeg tror barn og unge er flinkere enn voksne til å finne gode spørsmål Mari Sundli Tveit er rektor på universitetet NMBU. Hun vil gjerne ha hjelp fra barn og unge i forskningen.
Havstrømmene fører mye plastsøppel mot Norges kyst Vest for Bergen er det nå funnet ekstra mye, ifølge forskere.
Hvis ingen går i fella – er det klimaet sin skyld? Forsker Kaja Johnsen har sjekket hva klimaet gjør med mus. Vi fikk bli med og finne ut om noen hadde gått i fellene hennes.
– Jeg har alltid lurt på om det går an å reise i tid Politiker Hadia Tajik er nysgjerrig på mystiske spørsmål. Men hva mener hun er den viktigste forskningen nå?
Hvor lang tid tar det før et veltet tre blir borte av seg selv? Naturen rydder ikke raskt. Men gran forsvinner fortere enn furu. Hvorfor det?
Er det greit å gi bort brukte gaver? Forskerne tror brukte gaver holder på å bli mer populært. Vi spurte 14-åringene på Ajer ungdomsskole i Hamar hva de synes.
– Må landene i verden alltid prøve å bli rikere? – Nei, ikke hvis vi skal redde klimaet, sier de 236 forskerne i brevet.
Hvorfor synger blåhvalene dypere enn før? Forskerne synes hvalens stemme har forandret seg. Hører du forskjellen på hvalsang fra 2002 og 2017? Prøv her!
Hvilke norske insekter kan du spise? Hvorfor ikke gå ut og plukke levende middag? Her er insektforskerens tips.
Kan isbjørnen klare seg uten isen? Hvis somrene uten hav-is blir lengre, må isbjørnen klare seg lengre uten sel å spise. Hva skal den gjøre da?