Menneskenes lys forstyrrer møkkabilla
For første gang har forskere sett at menneskelagd lys forstyrrer billene så mye at de slutter å bruke månen og stjernene til å finne veien.
I stedet bruker den gatelys og opplyste bygninger til å orientere seg, ifølge forskere bak en ny studie.
Møkkabiller, eller gjødselgravere, er en stor underfamilie biller. De har fått det ganske kjipe navnet sitt fordi de lever av møkk som de graver ned.
Du har kanskje sett film av en bille som triller en kule med møkk bortover? Da har du sett en møkkabille.
Grunnen til at de ruller den klumpen bortover, er at de leter etter et sted der bakken er myk nok til at det går an å grave ned klumpen. Noen ganger må de også rulle klumpen tilbake til der de har larvene sine for at de små ungene skal få mat. Da er det viktig at den ikke går seg bort.
Da bruker de nattehimmelen til å finne fram.
Men fordi vi mennesker er så glade i å lyse opp husene, veiene og byene våre, så blir det vanskeligere for møkkabilla å se månen og stjernene.
– Disse billene har blitt tvunget til å slutte å bruke himmelkompasset sitt og bruker nå kunstig lys i stedet, sier James Foster i en pressemelding.
Han er forsker ved University of Würzburg i Tyskland, men gjorde den nye møkkabille-forskningen sammen med kollegaer ved Lunds universitet i Sverige.
Forskerne har tidligere gjort forskning som viser hvordan møkkabillene finner veien ved å se på Melkeveien.
For å finne ut av hvordan møkkabillene takler menneskeskapt lys, dro forskerne til Sør-Afrika, der det lever mange slike biller.
Det ene stedet de dro til, var på taket av en bygning midt i storbyen Johannesburg, mens det andre stedet var Limpopo, langt ute på landsbygda.
Så slapp de løs møkkabiller og så hvordan de greide å orientere seg. Resultatene var tydelige. På taket i storbyen greide ikke billene å bruke stjerner og måne som kompass, og de krøp mot gatelys og opplyste bygninger.
Og ikke bare det. Mange møkkabiller endte ofte opp med å krype mot det samme lyset. Det gjør de ikke i naturen der det er mørkt. Da sprer de seg ut over større områder i stedet.
– Vi tror lysforurensning kan ha en lignende effekt på møll, at det tvinger dem til å gi opp kompasset sitt og fly mot det kunstige lyset slik at de har noe å orientere seg etter, sier Maria Dacke ved Lunds universitet i pressemeldingen.