Under den lille istiden kunne hekser og trollmenn få skylden for det dårlige været
Mange trodde at de som drev med magi, hadde inngått en pakt med djevelen.

Mellom 1560 og 1700 ble nesten 800 mennesker beskyldt for å drive med trolldom i Norge.
Rundt 250 kvinner og 50 menn fikk dødsstraff for dette. Ofte ble de brent på et bål. Dette kaller ekspertene for trolldomsprosessene.
Noen av dem som ble beskyldt for trolldom, fikk skylden for naturkatastrofer og dårlig vær.
Men på denne tiden var det også Den lille istiden. Da var det veldig lange vintre og mye elendig vær her i Norden.

De fleste var kvinner
På denne tiden brukte ikke folk ordet heks, men trollkvinner og trollmenn. Hvem var de egentlig?
– Lite tyder på at folk tenkte på seg selv som hekser eller trollkvinner, forteller Wanda Marcussen. Hun forsker på miljøhistorie ved Universitetet i Oslo.
Akkurat hvorfor noen ble beskyldt for å drive med trolldom synes Marcussen det er vanskelig å svare på, men hun sier at det noen ganger var fordi folk kranglet og var uenige om andre ting.
Noen ganger trengte kanskje folk rett og slett noen å skylde på når det skjedde noe de ikke kunne forklare.
– Det var forskjellige kvinner som ble anklaget for trolldom, fra unge tjenestepiker, til gifte kvinner og eldre enker. Menn ble også anklaget noen ganger. I Nord-Norge var det flere anklager særlig mot samiske menn, forteller hun.
Skal ha brukt trollnøster
Noen trodde at trollkvinnene og trollmennene brukte det som kalles trollnøster for å påvirke været.
Åse Bøler ble brent på bålet i 1637. Nøstene du ser litt lenger ned i artikkelen, skal ha vært hennes.
Da hun sto på bålet før hun ble brent, skal hun ha kastet nøstene mens hun sa en forbannelse. Så lenge ingen fant nøstene, så skulle de påvirke været.
Marcussen sier nøstene er spennende fordi det er veldig få ting som er tatt vare på fra trolldomsprosessene. Men hun sier også at forskerne ikke er helt sikre på om nøstene virkelig tilhørte Åse Bøler eller om det er noe som noen har funnet på.
Nøstene kan du se i utstillingen Den lille istiden: Hvordan taklet vi forrige klimakrise? på Klimahuset i Oslo.

Ulovlig magi mot sykdom
På denne tiden var magi ulovlig. Og mange trodde at de som drev med magi, hadde inngått en pakt med djevelen.
Rune Blix Hagen, som forsker på trolldomsprosessene, forteller at mange trodde at magi kunne brukes til å helbrede sykdom eller for eksempel hjelpe noen som skulle føde.
– Det er når noe plutselig går galt man trenger en forklaring fra myndighetene, og den var at det er noen folk som har en pakt med Satan.

Ti kvinner fikk skylden for uvær
Selv om det er lenge siden dette skjedde, så har folk tatt godt vare på dokumentene fra rettssakene, spesielt i Nord-Norge.
Derfor vet vi ganske mye om hvem disse menneskene var og hva de ble beskyldt for å ha gjort.
– En av de verste trolldomsprosessene vi har i Norge, er knyttet til et stort forlis i Kiberg og Vardø-området på julaften i 1617. Da var små båter ute for å trekke opp fersk torsk til julemiddagen og så kom det et voldsomt uvær. Ti små båter forliser og 40 fiskere omkom, sier Hagen.
Ti kvinner ble beskyldt for å stå bak uværet og de ble alle brent på bål.
Fordi noen har tatt vare på dokumentene fra rettssaken, har vi fortsatt en forklaring fra en av kvinnene, Else Knutsdatter.
Hun forteller at de tok et fiskesnøre og lagde tre knuter på den, leste en forbannelse over knutene, spyttet på dem og løste opp knutene. Og så kom det altså et uvær.
Men ifølge Rune Blix Hagen, så hendte det ofte at trollkvinnene og trollmennene tilsto ting de ikke hadde gjort fordi de ble tvunget til det.