Gartneren Jasmin dyrker salat og urter uten jord, sol og regn

Ekstremvær kan gjøre det vanskeligere å dyrke mat på vanlig måte i framtiden, ifølge norsk forsker.

Gartneren Jasmin Idriss er glad for å kunne dyrke hele året.
Publisert

Planter trenger jord, sol og regn!

Eller?

– Her bruker vi faktisk ingen av delene, sier gartneren Jasmin Idriss.

Salater og urter spirer rundt henne inne på Økernportalen i Oslo.

Hvordan er det mulig?

Sissel Torre forsker på planter som dyrkes i vann ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) i Ås.

Slipper å drasse med seg jord

– Måten de dyrker på her blir brukt av astronauter i romskip også, sier forskeren Sissel Torre fra NMBU.

Hun har forsket på hydroponikk, som metoden kalles.

Når jord ikke er nødvendig for plantene, åpner det seg massevis av muligheter.

Astronauter kan dyrke salat på romskip uten å drasse med seg jord fra jordkloden.

Gartnere kan jobbe året rundt:

– Når vinteren kommer, må mange gartnere finne på noe annet å drive med, sier Idriss.

Bakken fryser og dyrking blir umulig. Men denne gartneren og bybonden kan bli hvor hun er.

– Her kan vi dyrke og gro gjennom hele året, sier Idriss.

Kokken Marius Haug kommer innom. Han lurer på om gartneren kan dyrke ruccola.

Fresh og sprø 

– I stedet for jord bruker vi rosa plugger av cellulose, sier hun.

Cellulose er det som veggene på cellene i planter er laget av. 

Frø puttes nedi pluggen og dynkes i vann med ulike næringsstoffer.

Plantene ute suger opp næringen de får fra jorda. 

Mange blir dusjet med sprøytemidler for å holde sykdommer og insekter unna.

Det trengs ikke på dyrkerommet.

– Her kan gartnerne bestemme selv hva plantene skal mates med, sier Torres.

Røttene settes rett i vannet, og de suger opp det de får servert.

Torre sier at plantene som vokser her, er like sunne som dem fra jorda.

– Er det mulig å putte spesielle ting i vannet – så salaten for eksempel blir enda sunnere?

– Det er noen som prøver å tilsette ekstra antioksidanter som er bra for oss, sier forskeren.

Salatene og urtene fra Jasmin Idriss serveres i restauranten like ved.

Bra mot ekstremvær

Spesielle lysrør henger over frøene i stedet for sollys. Ganske snart begynner de å spire.

– Etter seks uker har vi en fresh og sprø salat, sier Idriss.

Torre sier at ekstremvær som tørke, hetebølger og flom kan gjøre det vanskeligere å dyrke mat på vanlig måte i framtiden.

– Når vi dyrker inne som her, er ikke det lenger et problem, sier hun.

Når røttene står direkte i vann, trengs det også mindre av det.

Vanner du en plante ute, vil mye av vannet forsvinne ned i jorda.

Men metoden er ikke en magisk løsning. Den krever masse energi.

– Lampene med det sterke lyset krever strøm, sier forskeren Torre.

Vi må sørge for at den kommer fra bærekraftige og fornybare kilder som vann, sol- eller vindkraft.

Gartnerne prøver seg på ulike vekster.

Super-kortreist

Planter og urter fra Økernportalen skal knapt ut og reise.

Det sparer klimaet for emballasje – og store lastebiler.

I Sverige har noen begynt og lasermerke frukt og grønt for å slippe emballasje.

Men her er maten så kortreist at også det er unødvendig.

Salatene og urtene skal nemlig serveres i restauranten like ved siden av.

Og vil kokkene prøve seg på noe nytt, gir de bare beskjed til gartnerne.

Kokken Marius Haug stikker innom.

– Jeg kunne tenke meg ruccola, sier han.

Han sier at gjestene på restauranten lar seg fascinere.

– De synes det er kult å kunne se inn på hvor maten deres vokser, sier han.

Frøene puttes i små plugger av cellulose.
Powered by Labrador CMS