I Ny-Ålesund bor det omtrent 40 personer året rundt. Om sommeren er det rundt 150 som bor her.

Hvorfor bor det så mange forskere her?

Hele ti land forsker i Ny-Ålesund. Hva er det som er så spennende akkurat her?

Hvis du ser på kartet under, er det rart å tenke på at akkurat der, langt nord og midt uti havet, bor det masse forskere.

Øygruppa heter Svalbard. Den ligger omtrent midt mellom fastlands-Norge og Nordpolen.

Særlig ett sted på Svalbard, som kalles Ny-Ålesund, er det fullt av nysgjerrige forskere.

Hvorfor det, egentlig?

Fra gruvedrift til forskning

Før forskerne kom til Ny-Ålesund, drev folk med gruvedrift der. De hentet ut kull og solgte det videre.

Men på grunn av flere fryktelige ulykker hvor mange gruvearbeidere mistet livet, ble gruvedriften til slutt lagt ned i 1963.

En stund etter at gruvedriften ble lagt ned, startet forskere flere prosjekter i området. I 1968 bygde Norsk Polarinstitutt en forskningsstasjon i Ny-Ålesund, som skulle tas i bruk året rundt.

Nå driver hele ti ulike land med forskning her. Det er det en god grunn til.

Toget står igjen etter gruvedriften.
Sånn så det ut i Ny-Ålesund rundt 1930-1940.

Tydelige endringer i nord

– Klimaet på jorda endrer seg, og det blir varmere. Disse endringene er særlig tydelige langt mot nord, som på Svalbard, skriver Helge Tore Markussen i en e-post til ung.forskning.no.

Han jobber i Norsk Polarinstitutt som stedlig leder for den norske forskningsstasjonen som ligger i Ny-Ålesund.

– Ny-Ålesund er en fantastisk plass å være for å studere endringene i klimaet. Og hvordan disse endringene påvirker dyr, planter, isbreer og mye mer.

– Selv om Ny-Ålesund ligger langt mot nord, er det lett å komme seg hit. Mye lettere enn å dra like langt nord på Grønland, i Sibir, Canada eller Alaska, forklarer Markussen.

Her står alt klart for forskere som reiser til Svalbard, forteller han. De har soverom, spisesal og utstyr klart til bruk.

50 år med forskning i Ny-Ålesund gjør at forskerne kan beskrive, forstå og forklare klimaendringer og hvordan de påvirker natur og miljø, skriver Markussen.

Forskningsstasjonen til Norsk Polarinstitutt.

Isbjørn og dårlig vær

Det er likevel mye å tenke på for forskerne som reiser til Ny-Ålesund. Forskerne må gjerne dra ut i naturen for å samle prøver og studere landskapet. Det kan by på problemer, hvis du ikke er godt nok forberedt.

– Været her kan snu fort, og du kan risikere å møte på isbjørn når du er ute. Nå i juli og august har vi sett isbjørn flere ganger i uka rundt Ny-Ålesund, forteller Markussen.

Forskere må derfor ha med seg godt med utstyr, som signalpistol og våpen for å skremme bort isbjørn, hvis de skulle møte på en.

– Kort sagt: Det kan være farlig å forske på Svalbard, men så lenge du er godt forberedt, har rett kunnskap og har med deg det utstyret du trenger, går det stort sett alltid bra, forsikrer Markussen.

Artikkelen er oppdatert søndag 08.08.2021. Tidligere stod det at ti nasjoner har sin egen forskningsstasjon her. De har ikke sin egen stasjon, men alle driver med egne forskningsprosjekter i Ny-Ålesund.

Kilder

Helge Tore Markussen og Geir Gotaas ved Norsk Polarinstitutt.

Artikkel om Ny-Ålesund i Store norske leksikon, 2021

Powered by Labrador CMS