Dette kan være knoklene til verdens største dinosaur Forskerne må vente til korona er ferdig før de kan grave opp hele. – Men den er diger, sier paleontolog Jørn Hurum.
Ungene til monsterhaien spiste sine egne søsken inne i morens mage, tror forskere Ungene til den utdødde megalodon-haien ble født kjempestore, ifølge ny forskning. De må ha spist før de kom ut, tror forskerne.
Lyder påvirker hvordan mat smaker Vi pleier å si at vi spiser med øyene, men forskningen peker på at ørene kanskje er like viktige.
Robothunder skal utforske Mars i flokk Det er i hvert fall forskernes plan. Robothundene klarer å komme seg fram nesten hvor som helst.
Dette er den eldste og fjerneste galaksen som er funnet Forskere ser tilbake i en tid da universet var i sin ungdom.
Kuer liker ekte stemmer bedre enn opptak VIDEO: 28 kuer var med i en studie som handlet om dyrevelferd.
Gammel atom-katastrofe skaper fortsatt trøbbel For nesten 35 år siden eksploderte et atomkraftverk i Ukraina. Nå har forskere funnet ut at radioaktivitet fortsatt forurenser maten fra åkrer i området rundt.
Gullgravere fant denne lille ulvevalpen under isen i Canada. Den er 57 000 år gammel. Valpen Zhùr vandret rundt i Canada og spiste laks.
Planter kan også være morgenfugler og nattugler Noen planter våkner tidlig, mens andre hviler til langt utpå dagen. Akkurat som oss mennesker.
Julekalender luke 24: Klar for en liten snøballkrig? I denne episoden har Inge og Magne snøballkrig med vennene sine. De har i tillegg invitert en spesiell gjest med på laget, nemlig Klaus Mohn, rektor på UiS. Pass deg for snøballene!
Det finnes glovarmt liv under havet Jo lengre ned i jordskorpa du kommer, jo varmere blir det. Nå har forskere funnet liv i over 100 varmegrader.
Julekalender luke 5: Magnetisk kulebanekanon Eirik og Markus viser korleis du kan lage ein magnetisk kanon.
Julekalender luke 3:Er det gull alt som glimrar? Magne og Inge har leita etter gull, men fann noko anna.
T-rex vokste kjemperaskt i ungdommen T-rex vokste kjempemye som tenåring. Andre dinosaurer vokste sakte, og sluttet veldig seint.
En gang lignet jorda på Venus, tror forskere Forskere har undersøkt hvordan det var på jorda, da den var ung.
Denne gigantiske, giftige rotta er også glad i kos Forskerne trodde rottene likte å være for seg selv, men det viser seg at de liker hverandre veldig godt og tar på hverandre hele tiden.
Denne planten har begynt å gjemme seg for mennesker Ser du blomsten? Det er ikke gøy å bli plukket. Derfor har denne kinesiske planten skiftet farge.
Fugleunger må forlate redet før de er klare Fugleforeldrene sender ungene ut på egen hånd før de selv føler seg store nok.
Sjeldent syn: Blekksprut med kjempelange tentakler er sett igjen Nå har forskere fanget flere av dem på film.
Er norske Whisky verdens smarteste hund? Konkurransen er i gang og seks hunder skal konkurrere om hvem som kan flest ord. En av dem er norsk. Forskere fra Ungarn følger med.
Er det farlig å spise fisk når det er så mye plast i havet? Plast i havet er et stort problem for miljøet og havet. Men det er ikke farligere å spise fisk enn å drikke et glass vann fra springen, mener en forsker.
Det er ikke bare mennesker som beskytter seg mot smittsomme sykdommer Når en maurtue får farlig smitte, gjør mauren som oss. De deler seg opp i små grupper og har mindre kontakt med hverandre.
Sjimpanser vil ha noen få bestevenner når de blir gamle Yngre sjimpanser vil heller være sammen med mange venner, men er litt misunnelige på de gamle som har så gode venner.
Forskerne fant en enslig liten planet uten stjerne De fleste planeter går i bane rundt en stjerne. Men ikke alle. Noen er på ensom ferd igjennom rommet.
Hvorfor er det så få koalaer igjen i verden? De blir truffet av biler, angrepet av katter og hunder og dør i skogbrann. Men det er menneskets skyld at koalaene forsvinner.
Vampyrer holder også avstand når de er syke Vi mennesker bremser koronasmitte ved å ikke være sammen med så mange. Men visste du at vampyr-flaggermus gjør det samme når de blir syke?
Klimaendringer kan gjøre det vanskelig for dyr å ta smarte valg Irja Ida Ratikainen forsker på hva dyrene gjør hvis vinteren kommer senere enn den pleier.
Når det er mye blåbær i skogen, blir det også mange mus Klatremusa har fråtset i favorittmaten sin i sommer
Slik så skrekkulven ut I dag kaller vi dem skrekkulver, og de levde i Amerika og Asia for over 10 000 år siden. Kjeften var så sterk at ulven kunne knuse beina på byttet sitt.
Hva er en eksoplanet? UNG.FORSKNING.NO ANBEFALER: Langt ute i verdensrommet går planeter rundt fremmede stjerner. Hva er de og hvorfor studerer forskere disse planetene?
Hvordan jaktet de utdødde sabeltann-kattene? Forskerne har fått svar fra en over 47 000 år gammel katt.
Maur brukte lurt triks for å få tak i mat Til tross for sin lille hjerne skjønte de hva som var smart å gjøre. Du kan se hva de gjorde i videoen lenger ned i saken.
Rotta Magawa fikk medalje for sin tapperhet Først gikk rotta på universitetet, så begynte den å finne bomber under bakken.
Norge er ikke et gammelt land Fjellene, dalene, øyene og vannene våre er fra den veldig korte tiden i Jordas historie etter at de første menneskene dukket opp.
Blir du bedre til å tenke av å spille et instrument? Forskere har tatt bilder av hjernen til 40 barn for å finne ut mer.
Hvorfor blir noen venstrehendte? Hjernen styrer hvilken hånd vi skriver best med. Og det er ikke bare bra å være like flink med begge.
Er jorda den beste planeten for liv? Antagelig ikke. Forskere har funnet fram til flere planeter der det kan være lettere å leve.
Slik lager du ditt eget slim UNG.FORSKNING.NO ANBEFALER: På Forskerfabrikken har de laget mange fine videoer, som denne der du lærer å lage slim.
Først stresser Julia plantene. Så ser hun hva som skjer Plantene prøver å forsvare seg når de blir utsatt for angrep.
Kommer dyr også i puberteten? For mennesker kan puberteten være heftig, men dyrene gjør det på forskjellig vis.
En hundetrener klarte å trene opp en katt. Da kom forskerne Først gjorde treneren bevegelsene, så gjentok katten dem. Se video.
Vi har vaktmestre i hjernen som snakker sammen og rydder opp mens vi sover Laura Bojarskaite studerer hjernen til mus. Her finner hun kanskje svaret på et av hjerneforskningens store mysterier: Hvorfor sover vi egentlig?
Fisk har også mange følelser Selv om fisken har en veldig liten hjerne, så er den ganske smart. Og fisk har forbausende mange av de samme følelsene som vi mennesker har.
Oransje lys kan gi oss bedre søvn Mange barn og unge synes det er vanskelig å sovne når de legger seg om kvelden. Forskere prøver nå ut et enkelt triks som de håper vil hjelpe oss å sove bedre.
Rotter som har det spennende, lærer mer May-Britt Moser er hjerneforsker og har vunnet den største prisen en forsker kan få, nemlig Nobelprisen. Men hvorfor begynte hun egentlig å forske på hjernen?
Veronica forsker på hvordan fiskehoder kan bli til mat Vi spiser bare en trejdedel av fisken og kaster resten. Det trenger vi ikke.
Forskere oppdaget kjempekrasj mellom sorte hull i verdensrommet Men hvordan ble de sorte hullene laget?
Fugler må også varme opp stemmen for å synge bra Med en skikkelig oppvarming om morgenen, synger spurvene finere utover dagen.
Hvor stor var egentlig monsterhaien Megalodon? For millioner av år siden svømte en gigantisk hai rundt i havene på jorda. Nå har forskere regnet ut hvor stor den var.
Det lille krepsedyret lever i vann, men bor midt i ørkenen Ørkenen Dasht-e Lut er verdens varmeste sted. Likevel lever et dyr der som må ha vann.
Flere i Norge kan bli plaget av hjortelusflua Har du opplevd at noe kravler i hodebunnen din på kvelden etter at du har vært på tur i skogen? Nå er hjortelusflua tilbake i naturen.
Edderkoppen bruker nettet som sprettert Denne lille tassen venter ikke på at myggen skal fly inn i nettet.
Hvorfor har vi hår på kroppen? Noen har mye, mens andre har lite. Trenger vi egentlig hår på kroppen?
Hvem drepte de hårete neshornene? Før fantes det ullhåret neshorn her oppe i nord. Men så døde de ut. Forskerne har lenge trodd at det var menneskenes skyld. Men nå sier en ny undersøkelse noe annet.
Hva gjemmer seg under overflaten på dvergplaneten Ceres? Dvergplaneten er kanskje rarere enn forskere trodde.
Det utdødde dyret ser ut som et sjøuhyre. Nå vet vi mer om hvordan det levde. Den jaktet i vann, men var ikke så god til å svømme.
Billen blir spist, men bryter seg ut av frosken Alt er ikke over, selv om den japanske billen blir slukt levende.
Var Mars dekket av is for lenge siden? Det er noe som ikke stemmer med landskapet på Mars, mener noen forskere. Det kan fortelle oss mer om hvordan planeten så ut for milliarder av år siden.
Forskere vekket mikrober som har sovet siden dinosaurene gikk på jorda De lå i eldgammel sjøbunn og ventet på bedre tider