Det vil ta mange måneder før vi kan ha en vaksine mot koronaviruset, tror forskere.

Hvorfor har vi ikke noen vaksine mot koronaviruset?

En vaksine vil beskytte oss mot det nye viruset. Hvorfor har ikke forskerne lagd en?

Vaksiner er en av menneskenes aller smarteste oppfinnelser.

En vaksine er rett og slett en bit av viruset eller bakterien som lager en sykdom. Slike biter gjør ikke at vi får sykdommen. Fordi immunforsvaret legger merke til bitene og husker dem.

Hvis du senere blir smittet av akkurat dette viruset eller den bakterien, slår immunforsvaret straks til. Det knuser sykdommen før den kan gjøre deg syk. Du er blitt immun.

På denne måten har vi fått beskyttelse mot mange dødelige sykdommer.

Nå hadde vært fint å ha en vaksine mot koronaviruset også.

Hvorfor har vi ikke det?

Det er vanskelig å lage en ny vaksine

Det er to grunner til det.

For det første er koronaviruset helt nytt. For bare tre måneder siden ante ingen at viruset eksisterte. Derfor hadde vi ingen vaksine mot det fra før.

For det andre er det vanskelig å lage en vaksine. Først må forskerne finne ut hvordan de skal lage vaksinen. Og så må de teste om den er trygg og at den virkelig virker. Alt dette tar lang tid.

De som lager legemidler bruker vanligvis åtte til ti år på å lage en helt ny vaksine.

Men når det er skikkelig krise, kan de heldigvis klare det mye raskere. Kanskje kan en vaksine mot koronaviruset være klar om mellom ett og to år.

Jobber fort

Akkurat nå jobber forskere og legemiddel-firmaer som gale for å lage en vaksine mot koronaviruset. 50 ulike forskergrupper rundt om i verden prøver ut forskjellige ideer til hvordan vaksinen kan lages. Så langt er åtte av ideene ganske lovende.

En av disse vaksinene har kommet så langt at forskerne allerede har begynt å teste den på mennesker.

Det første forskerne må finne ut av, er om det er trygt å ta vaksinen. Kanskje har den farlige bivirkninger? En bivirkning er når medisiner gjør ting med kroppen som ikke var meningen.

Derfor begynner forskerne med å teste nye vaksiner på noen få mennesker – opp til 50 personer som har meldt seg frivillig.

Er vaksinen trygg?

Forskerne skal undersøke om noen av deltagerne i forsøket blir syke av vaksinen. Men de skal også sjekke om vaksinen virker.

For hvis du er blitt immun, lager immunforsvaret spesielle stoffer – antistoffer – som flyter rundt i blodet. Disse stoffene kan forskerne måle.

Hvis det viser seg at vaksinen ikke er farlig og ser ut til å virke, er det klart for en litt større test.

Denne gangen setter forskerne i gang et forsøk med noen hundre mennesker. Det gir sikrere svar. Forskerne undersøker også hvor mye hver person trenger av vaksinen. Kanskje vi må ta den flere ganger for å bli beskyttet?

Leger og sykepleiere kan være med i den siste testen

Hvis det andre forsøket også går bra, er vaksinen klar for en stor test. Nå bruker forskerne den til å vaksinere flere tusen mennesker som er i stor fare for å bli smittet. For eksempel leger og sykepleiere. Ofte gir forskerne vaksine til noen og en narrevaksine til andre.

Etter hvert kan de se om de som fikk ekte vaksine oftere holder seg friske.

Hvis vaksinen er trygg og virker, kan helsemyndighetene i ulike land godkjenne vaksinen for bruk. Det betyr at legene har lov til å vaksinere mennesker som trenger det.

Men det er ikke sikkert at alle kan få vaksine med en gang.

Hvem skal få vaksine først?

Koronaviruset har spredt seg til nesten hele verden. Det er mange som trenger vaksine.

Det er en kjempejobb å gjøre klar vaksine til flere milliarder mennesker. Først må vaksinen lages i store mengder, så må den sendes rundt i hele verden. Det kommer til å ta tid.

Da er det viktig at vi sørger for de som trenger vaksinen mest, får den først.

Barn blir nok ikke de første som vil bli vaksinert, fordi barn og unge tåler nemlig koronaviruset spesielt godt.

Derimot er det viktig å vaksinere leger og sykepleiere, slik at de ikke blir smittet av pasientene sine.

Vi vet også at koronaviruset er farligere for noen mennesker. For eksempel de som er gamle og de som har andre sykdommer, som hjertesykdom eller lungesykdom.

En vaksine kan være veldig viktig for disse menneskene. Men det kan altså ta mange måneder å lage den.

Derfor må vil alle fortsette å vaske hendene ofte og holde avstand til andre mennesker.

Kilde:

Powered by Labrador CMS