Skal det være litt kalvehode-suppe med hanekam? Dette spiste britiske kongelige i julen
Noen kongelige spiste seg sprekkmette i 12 dager på rad.
Storbritannia har i hundrevis av år tatt godt vare på de kongelige.
Fantastiske slott forteller om hvor viktig kongen og dronningen er for britene.
De levde et liv i luksus også i gamle dager. Maten ble laget av kokker. Så ble den servert av tjenere.
Julen er en av årets viktigste høytider og har vært det også for britiske kongelige.
Hva har de spist? Mye rart, mye forskjellig og sikkert mye godt også.
Krydder for de tre vise menn
I middelalderen var det kristne budskapet det viktigste i julen.
Det skriver tre australske forskere i en artikkel.
Det kristne budskapet gjorde noe med smaken på maten også.
Kjøttpaier var gjerne krydret med kardemomme, nellikspiker og muskat.
Krydderet var et symbol på de tre vise menn, som kom med gaver til Jesusbarnet.
De tre forskerne skriver at pai med gås og hjort også var på de kongeliges favorittliste.
12 dager med spising
Folk har spist seg gode og mette i jula gjennom flere hundre år.
De britiske kongelige gikk nok ikke sultne ut fra julefeiringen.
På 1700- og 1800-tallet storspiste de gjerne i 12 dager. Det var en tradisjon.
De spiste ost, supper, kalkun, gås og and. Selvfølgelig stod kjøttpaiene også på menyen.
På den tolvte kvelden feiret de med en råflott kake.
Syltet tunge og villsvinhode
Konger og dronninger har laget sine egne tradisjoner. Gjennom store deler av 1800-tallet var det dronning Victoria som regjerte i Storbritannia.
På hennes juleselskap i 1894 serverte hun mange retter. Den første var kalvehodesuppe. Denne var tilsatt ting som hanekam og sopp.
Mer vanlig var stekt laks med hollandaisesaus.
Det var også fisk med syltet tunge og makaroni med tomatsaus.
Også i selskapet til dronning Victoria ble det servert kjøttpai. Gjestene kunne få smake på villsvinhode mens kalkunen kanskje fristet flere.
Gelé på moten
Ung.forskning.no har tidligere skrevet om julematen på slottet Kew Palace. Det ligger også i Storbritannia. Kong George den tredje og familien hans feiret jul der i 1788.
Midtpunktet var kalkun, men de hadde mange andre retter også.
Ikke minst var det en ting som var spesielt kult å ha på bordet: gelé.
– For å lage gelé måtte du koke kalvesuppe i fem timer. Men de så fantastiske ut der de disset i lyset, sa mathistorikeren Annie Gray.