Hva spiser kongelige til jul? En forsker har funnet ut hva de spiste på dette slottet i 1788
Det var ikke ribbe og pinnekjøtt. Likevel hadde de kongelige nok kjøtt å velge i.
I 1788 feiret den britiske kongefamilien jul på dette slottet i England. Det heter Kew Palace.
Kew Palace var et slags feriested for George den tredje og familien hans. Han var konge i Storbritannia fra 1760 til 1820. Dette var et sted hvor de kunne trekke seg tilbake fra kongelige plikter.
Og sannsynligvis var det et hyggelig sted å feire jul. Forskere vet en god del om hva de fikk servert av kokkene på huset.
Har funnet bøkene med menyene
På Kew Palace har historikerne funnet en spennende bit av historien. Kjøkkenpersonalet dokumenterte alltid hvilke retter som ble laget.
Disse bøkene finnes ennå. Det forteller historikeren Sarah Fox i The Conversation. Det er et nettsted hvor forskere fra hele verden skriver om det som interesserer dem.
Fox og kollegene hennes har sett hva det står i bøkene.
Bøkene viser at det ble servert mer enn 22.000 retter i årene mellom 1788 og 1801. Det var mens kong George brukte stedet.
Noen av rettene ble servert i julen. I 1788 tilbrakte kongefamilien julen på Kew Palace.
Ikke noen ribbe
Mange nordmenn spiser kjøtt fra gris og sau i jula, altså ribbe og pinnekjøtt.
Denne kongefamilien spiste også kjøtt fra disse dyra, samt mye storfekjøtt.
Midtpunktet på bordet første juledag var derimot en fugl vi alle kjenner. Kalkun.
Kortreist var den visstnok også, fanget i en park i nærheten.
Kalkun ble bare servert til fest, forteller Fox. Ofte til jul.
Den store fuglen fikk selskap på bordet av en svær pai og masse roastbiff. Det var også svinekjøtt, en fasanfugl, to villender og sauekjøtt.
Hva med grønnsakene?
Det manglet altså ikke på valgmuligheter for kjøttmat. Men de spiste også grønnsaker. Kongens yndlingsgrønnsak skal ha vært spinat. Det var i alle fall på bordet. Det samme var salatblader.
De som hadde lyst på noe søtt kunne hive innpå med eplepai og syv andre slags kaker.
En skikkelig levende gelé ble kanskje høydepunktet for kongens barn.
De ansatte fikk også god mat
De ansatte på slottet spiste ikke det samme som kongefamilien. Det måtte være forskjell på kongelige og ikke-kongelige.
De fikk spise ordentlig mat likevel, skriver Sarah Fox.
Det var ikke bare et skille mellom kongelige og ansatte. Det var også forskjell på de ansatte.
De viktigste tjenerne fikk også servert kalkun. I tillegg spiste de stekt svinekjøtt, storfekjøtt, sauekjøtt og rapphøns. Litt enklere enn for de kongelige, men fortsatt luksusmat.
De mindre viktige ansatte fikk ikke så mange valg. De spiste roastbiff og plommepudding.
Tok mye tid å lage gelé
– Middag i den georgianske tiden var veldig viktig, sier mathistorikeren Annie Gray i en podkast.
Den georgianske tiden varte fra omtrent 1714 til 1830.
Hun forklarer at i georgiansk tid, ble alle matrettene gjerne satt på bordet samtidig. Slik de ble for den britiske kongefamilien julen 1788.
I andre tidsperioder har det vært mer vanlig at tjenerne la opp maten på den enkeltes tallerken.
Og folk var utrolig opptatt av gelé og puddinger. Det sa hun i et intervju for noen år siden. Dette var tidkrevende å lage, men pyntet virkelig opp på bordet.
– For å lage gelé måtte du koke kalvesuppe i fem timer. Men de så fantastiske ut der de vaklet i lyset.