Spill deg til et nybakt brød fra middelalderen
Det handler om mat og historie i spillene fra Tidvis.
Arnald bodde i Oslo for 650 år siden. Der jobbet han som baker.
På den tiden spiste de fleste flate brød, som de stekte på en varm steinhelle eller nedgravd i varm aske.
Arnald hadde skikkelig ovn, der han kunne sette inn brødene til steking. Han solgte brød som var hevet med surdeig, slik at de hadde samme høyde som dagens brød.
Dessuten hadde Arnald bedre mel enn de fleste. Det var importert fra England og finere enn den grove, norske byggen og rugen.
I spillet Foodlessons kan du prøve deg på Arnalds brød.
Historie på ny måte
Der mikser du deigen, pynter skorpen og steker brødet. Til slutt får du en, to, tre eller fire stjerner for innsatsen.
Du kan også sjekke ut kjøkkenet til Arnald og lese om redskaper og råvarer.
– Vi ønsker å formidle historien vår på nye måter, forteller Ragnhild Hutchison. Hun er historiker og sjef på Tidvis, firmaet som har utviklet matspillet.
31 prosent av befolkningen spiller dataspill en halv time hver dag, ifølge Norsk mediebarometer.
Barn og unge spiller mye mer.
Spiller i 74 minutter hver dag
64 prosent av de mellom 9 og 15 år spiller daglig. De spiller i snitt 1 time og 13 minutter hver dag.
Til sammenligning leser 30 prosent av de unge en bok på fritiden. Det gjør de i snitt i 20 minutter hver dag.
– Dataspill er kanskje det viktigste kulturmediet for folk. Vi må finne ut hvordan vi skal nå ut med historie i dataspill, som ikke bare er skytespill eller krigsspill, mener Hutchison.
Lag fisk i karri med Elisabeth
Elisabeth Truchs bodde i Oslo for 180 år siden. Hun skrev kokebok, lærte bort matlaging til unge jenter og solgte take-away.
På Elisabeths tid var kjøkkenet bedre utstyrt enn da Arnald bakte sine brød. Men fortsatt lagde de mat med peisovn og hentet vann i brønnen.
Dessuten hadde handelen med utlandet økt. Krydderne kom til Norge.
Du kan bli med å lage fisk i karrisaus med Elisabeth Truch. Hun hjelper deg på veien. Du får også oppskriften, slik at du kan prøve deg med ekte råvarer.
Barn som lager mat, spiser sunnere
Barn i Norge lager ikke mye mat.
En studie fra OsloMet viser at bare 10 prosent av barna er med på matlagingen hver dag. 43 prosent er med én gang i uken. Resten er veldig sjelden eller aldri med på å lage mat til familien.
Forskerne fant også ut at barn som er med på matlagingen, spiser sunnere.
Det er fem kokker i spillet Foodlessons.
I tillegg til Arnald og Elisabeth kan du lage pannekaker med Adolf som er kokk på en polarskute. Du kan lage pizza med Gino som brakte italiensk mat til Norge. Og du kan kokkelere med Hanne. Hun lager moderne norsk mat, som kommer fra Sør-Amerika.