Edvard Sills kunne nok ikke norsk da han kom til Norge for mer enn 200 år siden. I et spill fra Tidvis lærer han seg å banne.

Edvard kom til Norge i 1791. Nå kan han lære deg om norsk historie

Moren til Edvard kom fra Afrika. Faren var norsk. Edvard vokste opp delvis i Karibia og delvis i Norge. Nå er han hovedpersonen i et spill om vår historie. 

Edvard Sills kom til Norge da han var 11 år. Turen var dramatisk. Skipet han reiste med fra Karibia til Oslo, sank i Oslofjorden. 

Edvard ble reddet, men mistet alt han eide. Han visste heller ikke hvor han skulle bo i Oslo. 

Faren til Edvard var norsk og hadde høy status på øya Saint Croix i Karibia. Det finnes mye informasjon om ham i arkiver og brev. 

Moren var fra Afrika. Hun hadde vært slave på Saint Croix, men blitt fri. Om henne finnes det ikke informasjon. 

Gjort til slaver på sukker-åkrene

Saint Croix er en liten øy i Karibia. På 1700-tallet var øya dansk koloni. 100.000 afrikanere ble fraktet på skip til Saint Croix og naboøyene. Der ble de gjort til slaver,  og måtte slite hardt på sukker-plantasjer. 

På denne tiden var Norge underlagt Danmark. Nordmenn som jobbet på Saint Croix, eide også slaver. 

Det var faren som sendte Edvard til hjemlandet sitt, for at han skulle få utdanning og bedre muligheter i livet. Men Edvard var ikke den eneste av afrikansk opphav som kom til Norge fra Saint Croix. 

Ufrie og frie innvandrere

Vilhelmine bodde på Stange i Hedmark. Hun var først slave på en gård der, men giftet seg med en norsk småbonde og fikk seg jobb et annet sted i landet. 

Adam Jacobsen var 12 år gammel da han kom til Norge, kjøpt av en rik mann i Arendal. Han rømte etter ti års hardt arbeid. Da bestemte retten at Adam ikke kunne være slave i Norge, selv om det var lov på Saint Croix. 

Folk fra Afrika, Asia og Karibia kom også til Norge for å jobbe og studere, eller de jobbet på skip som kom til norske havner, fortalte historiker Hanne Østhus på et seminar i Oslo nylig. 

Edvard Sills historie er kjent fordi bestevennen hans skrev om livet hans. 

Slik så kanskje Oslo ut da Edvard var barn, sett fra Ekebergåsen. Byen het da Christiania, og det bodde rundt 10.000 personer der.

Hovedperson etter 200 år

Nå er det mer enn 200 år siden Edvard flyttet til Oslo. Og han har blitt enda mer kjent, fordi selskapet Tidvis valgte ham som hovedperson i sitt historieprosjekt. 

Gjennom Edvards historie, spill og byvandring kan du lære Oslo bys historie og om mangfold og innvandring i Norge før i tiden. 

Det gikk bra med Edvard. Etter at han ble reddet fra det synkende skipet, fikk han hjelp til å finne tanten sin. Hun hadde barn på samme alder som Edvard. Han vokste opp med dem, fikk venner og gikk på skole. 

Edvard ble snekker, fikk jobb i Bærum og kjæreste. Så dro han tilbake til Saint Croix, 28 år gammel. Der giftet han seg, hadde eget snekkerverksted og var brannmester. Han kjøpte også tre slaver. 

40 år etter at Edvard var tilbake på Saint Croix, i 1847, var det slutt på slaveriet. De danske myndighetene bestemte først at slavene skulle bli fri over en tiårsperiode. Men det skjedde ikke. 8.000 slaver gjorde opprør og tok tilbake friheten sin. 

Kilder:

Edvard Sills' eventyr, Tidvis 2021 

Artikkelen Vilhelmine og Adam Jacobsen var slaver i Norge, forskning.no 15.5.24

Artikkelen Danmark var den syvendestørste slavehandelsnation, Videnskab.dk 16.7.2012

Powered by Labrador CMS