Vi kjenner godt igjen den sure smaken av sitron, men nå kan sitron smake søtt.

Sitron kan smake søtt ved hjelp av et bær

Bæret får alt som er surt, til å smake søtt. Men hvordan?

Mange kan kjenne igjen følelsen av at leppene snurper seg sammen, og man kniper igjen øynene. Det skjer hvis vi spiser noe som er veldig surt, som en sitron eller veldig surt godteri. 

Men det finnes faktisk et bær som kan endre smakssansen din - slik at alt som er surt, smaker søtt. 

Lurer hjernen  

Fysiker Andreas Wahl er blant annet kjent fra NRK-programmet «Folkeopplysningen», og den siste tiden har han også dukket opp på TikTok. 

- Sitronen smaker som den søteste appelsinen, takket være dette bæret, sier Andreas Wahl i en video mens han koser seg med en sitron. 

Men hvordan er det mulig?

På tungene våre har vi reseptorer som hjelper oss å skille ut hva som for eksempel er surt eller søtt. 

De små, røde bærene inneholder et protein som har fått navnet miraculin. Det fester seg på reseptorene på tungen. Andreas forklarer at proteinet fester seg på samme måte som en nøkkel i et nøkkelhull. 

- Greien med proteinet er at det fester seg til søte-reseptorene. Og så når du får noe surt i munnen, så vris nøkkelen rundt, og søte-reseptorene sender signaler til hjernen din, som tror at hjernen din bader i sukker, sier han i videoen. 

Varer i en time 

Bærene påvirker ikke bare sure ting, men faktisk alt vi spiser. 

- Jordbær får en helt annen smak. Det smaker som om de er dyppet i melis. Jordbær er søte allerede, men det blir som en sukkereksplosjon. Det samme skjer med gresk yoghurt, det blir nesten en dessert, sier Andreas til ung.forskning.no. 

Ferske mirakelbær har ikke så lang holdbarhet. Derfor har Andreas laget en frysetørket variant som han selv selger. 

I nettbutikken kunne man faktisk kjøpe et lignende produkt med samme effekt for åtte år siden, men dette produktet viste seg å ikke være godkjent i Europa. 

Nå er det godkjent. Det er laget av knuste mirakelbær og maisstivelse for å holde tablettene sammen. 

- Tablettene har litt bærsmak, men smaker mer som et kjipt bær med lite smak, beskriver Andreas og legger til at det er det som kommer etterpå som er gøy. 

Effekten avtar etter rundt en time, men er aller sterkest de første 20 minuttene, ifølge Andreas. 

Ikke noe nytt 

På sosiale medier har noen reagert på at Andreas selger et produkt som heter «Mirakelbær». 

En skriver: «Hva er hensikten med dette?», mens en andre lurer på om de blir lurt. 

- På grunn av programmer jeg har laget tidligere, er folk skeptiske til at jeg selger noe med ordet «mirakel» i tittelen. De er redde for å bli lurt av et tulleprodukt og spør hva salgs mirakler bærene utretter, forklarer Andreas og legger til at han forstår dem. 

Ifølge Andreas var det de som først fant de røde bærene, som ga dem navnet mirakelbær. 

Bærets mirakuløse egenskaper er nemlig ikke en ny oppdagelse.

De røde bærene kommer fra busken Richadella dulcifica, som vokser i Vest-Afrika. 

Mirakelbærene vokser i Vest-Afrika på en busk kalt Richadella dulcifica.

I Afrika har egenskapene til mirakelbærene vært kjent – og utnyttet – i århundrer. Det var på 1960-tallet at japanske forskere forskere fant ut hva bærene kunne gjøre med smakssansen.

Forskere undersøkte bæret

Forskere ville i senere tid finne ut hva stoffet i bæret faktisk driver med  på tunga vår.

For å finne svar på spørsmålet, dyrket de menneskeceller med og uten søt-reseptorer. Det viste seg at stoffet påvirket reseptorcellene, både med og uten kontakt med noe surt.

Krydderekspert Kari Vetlesen har også hørt om mirakelbær og bærets egenskaper. Hun kan fortelle at bæret ikke har noen særlig betydning innen kokekunsten. 

- Det er morsomme bær, men de er ikke så nyttige ut over det, etter hva jeg vet, forteller Kari.

Hun kan bekrefte at du uten problemer kan spise en hel sitron etter å ha spist ett mirakelbær. 

Om Andreas sine «Mirakelbær» fungerer på samme måte som de faktiske bærene, vet hun ikke. 

Powered by Labrador CMS