Mat som løk, blomkål, kål, rødt kjøtt og egg blir fest for en egen type bakterier i tarmen.

Hva får prompen til å stinke? 

Selv ørsmå mengder av en spesiell  type gass  kan stinke opp et helt rom.

I løpet av et døgn promper de fleste av oss mellom 10 og 20 ganger om dagen. Oftest skjer det på natta.

Noen ganger kommer de ut som en bråkete fjert, andre ganger som en smygende fis.

Men selv om en promp kan stinke opp et helt rom, lukter det meste av gassen absolutt ingenting. 

Forskere har nemlig målt innholdet i promp hos mange mennesker. Da har de funnet ut at 99 prosent av gassen er luktfri.

Lukter som råtne egg

Så hva er den ene prosenten som stinker så fælt?

Felles for disse gassene er at de inneholder svovel. Verstingen heter hydrogensulfid. Denne gassen lukter som råtne egg.

– Hydrogensulfid er en stinkbombe, forteller Trygve Hausken. Han er pensjonert lege og forsker og er ekspert på tarmer.

Lite gass blir mye lukt

Mat med svovel i seg, som løk, blomkål, kål, rødt kjøtt og egg blir nemlig fest for en spesiell type bakterier i tarmen.

Disse bakteriene forsyner seg av restene fra maten. De bryter den ned og slipper ut illeluktende gasser.

Selv om en promp bare inneholder bitte små mengder svovelgass, merker vi det godt.

– Det skal lite til før det blir mye av lukt av det, sier Hausken.

Oppblåst som en ballong

Resten av gassen som bakterier lager, lukter ingenting.

De små beboerne i tarmene våre lager særlig mye karbondioksid og hydrogengass. Noen av oss har også bakterier som lager metan, på samme måte som kua.

Denne lukter heller ingenting.

Men mye gass i tarmen kan være plagsomt av andre grunner enn stanken.

Du kan få vondt i magen og føle deg oppblåst som en ballong.

Vanskelig å fordøye bønner og kål

Så hvilken mat gir mest promp? All mat kan grovt sett deles opp i fett, proteiner og karbohydrater.

Og det er karbohydrater som gir mest gass i tarmen, forteller Hausken.

Noen av disse er lette å fordøye, som sukker eller stivelse. Andre karbohydrater klarer vi ikke å fordøye selv. Disse lager fest for tarmbakteriene.

– Hvis det er noe tarmbakteriene koser seg med, så lager de mye gass, sier Hausken.

Dette gjelder blant annet mat som bønner, brokkoli, kål og fullkorn. 

Promper ut svelget luft

Likevel er det ikke bare bakteriene i tarmen som lager promp.

Når forskere har undersøkt hva promp inneholder, finner de ofte mye nitrogengass. Det kan også være en del oksygen.

Dette kommer rett og slett fra lufta. For vi svelger store mengder luft i løpet av dagen.

Denne må ut igjen, enten som rap eller promp.

Går lufta ned gjennom tarmen, blander den seg med gass fra bakteriene der.

– Slipp det ut

Om det blir store lommer med gass i tarmene, kan det fort bli bråk når du slipper den ut. 

Men det er viktig ikke å holde prompen inne, sier Hausken.

– Slipp det ut, få det ut, er det beste rådet, sier den pensjonerte tarmlegen.



Powered by Labrador CMS