Det er viktig å være snill og vise omtanke for andre, mener svenske barn.
Det er viktig å være snill og vise omtanke for andre, mener svenske barn.

Barn syntes vennskap og omsorg betyr mer enn masse penger

Hva mener barn er viktig her i livet? To svenske forskere har undersøkt saken.

For ikke lenge siden, viste forskere at venner rett og slett er sunt. Det å være venner med noen, er bra både for helsa di og for hvor lykkelig du føler deg.

Kanskje har barn i Sverige skjønt nettopp dette?

En ny undersøkelse viser nemlig at svenske barn syntes at noe av det viktigste her i livet er å være sammen med venner og familie.

Dessuten var de opptatt av å være snille, og ikke mobbe eller undertrykke andre.

- Det er viktig for barn å tenke på andre mennesker, være snille og vise omtanke, sier Jari Ristiniemi.

Så på film

Forskerne Jari Ristiniemi og Fereshteh Ahmadi har forsket på 40 barn mellom seks og ni år. De fikk se to filmer: Brødrene Løvehjerte og Gutten med gullbuksene.

Etterpå snakket barna med forskerne om hva de tenkte om livet og døden. Hva var viktig i livet, og hva trodde barna skjer når vi dør?

Svarene viste at barna syntes at frihet og rettferdighet var veldig viktig. De kunne for eksempel si at alle mennesker er like mye verdt, at ingen burde være alene og at folk måtte få bestemme over seg selv.

Barna mente også at det var fint å være litt rik, men at man ikke burde være for rik. Da kunne rikdommen i stedet skape problemer.

Mye kan skje når vi dør

Filmen Brødrene Løvehjerte handler om både liv og død. Hva tenkte barna i studien om døden?

Her fikk forskerne ulike svar.

Noen barn tenkte at alt bare tar slutt når man dør, mens andre trodde de ville komme til et annet sted etterpå. Kanskje et sted der de kunne trylle? Noen barn mente også at vi kanskje blir født på nytt, som en annen person.

Barn tenker selv

Verdier som vennskap, omsorg, frihet og rettferdighet er veldig viktig i både det svenske og det norske samfunnet. Vi lærer for eksempel om dette både på skolen.

Ristiniemi mener at meningene til barna i undersøkelsen var påvirket av samfunnet, familien og vennene. Men barna hadde også sine egne oppfatninger.

- Poenget er at barn tenker selv og har sine egne ideer, sier Ristiniemi.

Vi må akseptere at folk tenker forskjellig

Forskerne mener det er viktig at barn også får sine egne steder å være uten voksne, der de får tenke slik de vil.

Vi må gi mer plass til individualitet. Det handler om å akseptere at folk har sine egne tanker og ideer og de skal også få plass i førskolen og skolen, sier Ristiniemi.

Det er forresten også viktig å huske at alle er forskjellige, når man leser om undersøkelsen til de to svenske forskerne.

For de har jo tross alt bare snakket med 40 barn. Betyr det at de kan vite hva alle barn tenker?

Absolutt ikke!

Slik forskning er veldig nyttig, fordi den gir oss et bilde av hvordan noen barn tenker. Ofte kan det gi oss et hint om at flere kanskje mener det samme. Men mange barn kan også tenke helt annerledes.

Hva med deg? Hva synes du er viktigst her i livet? Og hva skjer når vi dør?

Kilder:

  • Jari Ristiniemi og Fereshteh Ahmadi er forskere ved Högskolan i Gävle i Sverige.
  • De har skrevet om forskningen sin i en artikkel som er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet International Journal of Children’s Spirituality.
  • Högskolan i Gävle har også skrevet en pressemelding om studien.
Powered by Labrador CMS