Folk flest sier de blir lykkelige av å henge sammen med venner. Nå viser en ny studie at du også får bedre helse av det.
Folk flest sier de blir lykkelige av å henge sammen med venner. Nå viser en ny studie at du også får bedre helse av det.

Derfor er venner så viktig

De gjør oss både lykkeligere og friskere. Men betyr venner like mye i alle land?

Det er liten tvil om at vennskap er viktig.

Forskere fra USA har tidligere funnet ut at venner gir mer lykkefølelse enn familien. Og norske forskere fant for en stund siden ut at vennskap er viktig for veldig små barn, så små som to år.

– Venner koster ikke penger og gir deg likevel mange fordeler, sier professor William Chopik i en pressemelding.

Han har forsket på hvor viktig venner er for helsa vår og for at vi skal ha det bra.

Venner er viktige over hele verden

Studien er en av de største som noen gang er gjort på vennskap. Hele 323 200 personer fra 99 land er med i den.

Forskerne fant ut at det å sette pris på vennskap er bra for helsa og for lykkefølelsen vår, samme hvor i verden vi bor.

Det betyr at det å være venner i Etiopia eller USA er like viktig som her i Norge.

Vennskap fører til bedre helse for fattige

Likevel fant forskerne noen forskjeller.

Det viser seg nemlig at de som gir vennene sine mye oppmerksomhet, bruker mye tid på dem og hjelper dem når de trenger det, har bedre fysisk og mental helse enn de som ikke gjør det.

Dette var spesielt tydelig i land med store forskjeller mellom fattige og rike.

Så kanskje fordelen med vennskap i USA faktisk er større enn vennskap i Norge. I hvert fall når det gjelder helsa vår, skal vi tro den nye studien.

Flere ting som holder oss friske

Her i Norge har vi mange andre ting som gjør oss friske og glade. Tilgang på næringsrik mat, gratis skole og sykehus for alle gjør at vi allerede har god helse, selv uten mange venner.

Men for de som lever i fattigdom, kan vennskap føre til bedre helse og velvære. Kanskje tar de bedre vare på hverandre, støtter og hjelper hverandre når noen blir syke, for eksempel?

Ifølge en annen ny studie om vennskap, gir venner støtte i konflikter, motvirker ensomhet og kan til og med bidra til å holde liv i deg når det trengs.

– Venner er ikke bare for moro skyld. De er en viktig ressurs, spesielt i den pågående situasjonen med covid-19, sier forsker Jaimie Arona Krems.

Kilder:

En vitenskapelig artikkel publisert i tidsskriftet Frontiers in Psychology.

Artikkel på forskning.no: Sjalusi er ikke bare negativt, ifølge ny studie

Powered by Labrador CMS