Mange forskere mener at det må finnes liv på andre planeter. Men hva slags liv da? (Tegning: Shutterstock / NTB scanpix)

Finnes det romvesener?

Universet inneholder trolig milliarder av planeter. Bor det liv på noen av dem?

Det er lenge siden menneskene begynte å lure på om det kan være liv andre steder enn på jorda.

På slutten av 1800-tallet trodde mange at det fantes byer fulle av marsboere på planeten Mars.

I dag vet vi at det ikke er byer på Mars. Men i de siste åra har forskerne oppdaget at det trolig finnes milliarder av planeter i universet. Derfor er mange vitenskapsfolk nesten sikre på at det også må finnes liv der ute, ett eller annet sted.

Men hva slags liv da? Rare bakterier? Intelligente slimkladder? Eller menneskelignende romvesener med digre, sorte øyne?

Se, det er ikke forskerne helt enige om.

Kan ligne på oss

Noen mener det kan være hva som helst. Kanskje er liv på andre planeter så forskjellig fra oss at vi nesten ikke skjønner at det lever.

Andre tror utenomjordisk liv ligner på livet på jorda. De mener at livet virker slik at skapningene ofte ender med de samme egenskapene.

Her på jorda ser vi for eksempel at helt ulike grupper med dyr har utviklet like egenskaper: Både haier og delfiner har fått den samme fiskeformen, helt uavhengig av hverandre. Og både mennesker og blekkspruter har utviklet intelligens, hver for seg.

Kanskje vil livet på andre planeter også følge samme spor som her? Da er det sannsynlig at det finnes dyr som ligner fisker på andre planeter. Og kanskje noe som minner om mennesker.

Men hvor er de?

En kunstner har laget dette bildet av planeter i vår galakse som heter Melkeveien. Forskere har funnet ut at det kanskje finnes 10 000 000 000 000 planeter som er laget av stein slik som Jorden – og det er bare i Melkeveien. I tillegg finnes det milliarder av andre galakser i universet. Er vi de eneste levende i denne mørke uendeligheten? (Kilde: NASA, ESA and M. Kornmesser (ESO))

Ingen radiosignaler

Selv om vi har brukt store teleskoper til å søke etter signaler fra intelligente romvesener i årevis, har vi ennå ikke hørt et pip fra andre planeter. Vi vet at våre egne radiosignaler flyr langt ut i verdensrommet. Hvorfor har ikke vi plukket opp noen lignende signaler fra andre planeter?

Det kan være flere gode grunner til det.

Kanskje finnes det ikke intelligente romvesener i det hele tatt. Eller kanskje de bare ikke har funnet opp teknologi som sender ut radiosignaler ennå?

En annen mulighet er at de har sluttet å sende radiosignaler, fordi de har funnet opp en bedre teknologi, som vi ikke kan oppdage herfra.

Vanskelig prat

Men om vi en dag skulle oppdage signaler fra romvesener, hva gjør vi da?

Noen mener vi ikke må røpe at vi finnes. Vi vet jo ikke om de er snille. Andre mener vi bør ta kontakt. Men det kan bli veldig vanskelig.

Mange planeter ligger hundrevis eller tusenvis av lysår unna. Det betyr at signalene bruker hundre- eller tusenvis av år på å nå fram. Så når vi har sendt en beskjed til dem, må vi vente tusen år på svar.

Da blir det ikke så lett å prate sammen.

Kort om teksten

Denne teksten fra 2017 er også publisert på nysgjerrigper.no.

Powered by Labrador CMS