Sort bakgrunn med en ganske liten glødende stjerne nederst til venstre. En planet går utover langs en veldig avlang bane som er markert med en tynn strek.
Planeten TIC 241249530 sneier tett forbi stjernen sin, før den forsvinner utover i en veldig avlang bane.

Denne gigant­planeten bråsnur i rommet

Forskerne tror det kan være slik en helt spesiell type planet blir til.

Publisert

Alle vet at de fleste planeter går i bane rundt en stjerne, men hvordan ser disse banene ut?

Planetene i vårt eget solsystem og mange andre planeter går i nesten sirkelrunde baner.

Men ikke TIC 241249530 b.

Dette er en diger gassplanet i et fremmed solsystem, over tusen lysår fra jorda. TIC 241249530 b ligner litt på vår egen Jupiter, men er fem ganger så massiv.

Men det som virkelig er rart med denne planeten, er måten den beveger seg på.

Agurk-bane

Forskeren Arvind F. Gupta og samarbeidspartnerne hans har oppdaget at TIC 241249530 b går i en lang og veldig smal bane.

Den sneier tett rundt stjernen sin, før den suser langt utover i rommet. Der ute tar den så en krapp sving, og raser tilbake igjen. Banen til denne planeten ligner faktisk mer på en agurk enn en sirkel.

Det betyr at klimaet på TIC 241249530 b er helt kokos.

Fra sommer til smeltet metall

Når planeten er lengst ute i svingen, har den temperaturer som kan minne om sommer på jorda. Men når den nærmer seg stjernen sin, blir det varmere og varmere.

Når planeten feier forbi stjernen, er den varm nok til å smelte titan. Altså over 1.600 grader Celsius.

Det er veldig uvanlig at planeter går i en så lang og smal bane. Men forskerne er ikke bare interessert i TIC 241249530 b fordi den er sjelden.

For den merkelige oppførselen kan kanskje også fortelle oss noe om en helt spesiell type planet.

Figuren viser solsystemet med banene til Merkur og jorda tegnet inn. Den langstrakte banen til TIC 241249530 b er også tegnet inn. Den går nærmere sola enn Merkur, og like langt ut som jorda.
TIC 241249530 b ligger ikke i vårt solsystem. Men denne tegningen viser hvordan banen ville ha sett ut i solsystemet. På det nærmeste ville TIC 241249530 befinne seg ti ganger nærmere sola enn Merkur. Lengst ute ville den være like langt fra sola som jorda.

Hot Jupiter

Hot Jupiter-planeter er digre gassplaneter som ligner vår egen Jupiter, men som er fryktelig varme. De kan ha temperaturer på mange tusen grader Celsius. Det er fordi hot Jupiter-planeter går i bane veldig nær stjernen sin.

Det er funnet flere slike planeter i universet. Men vi vet ikke helt hvordan de blir til.

En hypotese er at disse gasskjempene egentlig blir dannet lengre unna stjernen sin, men så siger nærmere med tida. Og nå har Gupta og de andre forskerne beregnet at det er akkurat dette som kommer til å skje med TIC 241249530 b.

For hver runde i agurk-banen vil planeten gå litt kortere utover. Og om en milliard år vil TIC 241249530 b snurre i en liten sirkel, tett, tett rundt stjernen.

Kanskje er dette nettopp en av måtene hot Jupiter-plantene i verdensrommet blir til?

To stjerner

Det store spørsmålet er så klart:

Hvorfor har TIC 241249530 b så rar bane?

Akkurat det er ikke forskerne helt sikre på. Men de tror det kan skyldes at planeten ligger i et uvanlig solsystem. Der er det nemlig to stjerner.

TIC 241249530 b går rundt den ene stjernen, men den blir også påvirket av den andre stjernen i systemet.

Hvem vet. Kanskje dette også kan være med på å forklare hvorfor TIC 241249530 b ikke går i bane i samme retning som stjernen dens snurrer. Den går tvert imot andre veien.

Her er det mange mysterier å løse for framtidas astronomer!

Slik ser en kunstner for seg en planet som holder på å bli en hot Jupiter, slik som TIC 241249530 b. I dag er året på TIC 241249530 b 167 jord-dager. Det er altså så lang tid planeten bruker på en runde rundt stjernen sin. Men dersom den blir en hot Jupiter vil den ligge så tett ved stjernen at den bare bruker noen få dager på en runde.

Kilder:

  • Gupta er forsker ved Penn State University and NSF NOIRLab.
  • Han og samarbeidspartnerne har skrevet om forskningen i en artikkel som nå er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Nature. 
  • Massachusetts Institute of Technology har lagt ut en pressemelding om studien. 
  • Penn State University har også lagt ut en pressemelding.
  • NOIRLab har også lagt ut en pressemelding
Powered by Labrador CMS