K-popbandet BTS under prisutdelingen Grammys i 2022.

Hva er greia med K-pop?

SPØR EN FORSKER: Den koreanske musikksjangeren har blitt veldig populær også i Norge. Hvorfor det?

Du har kanskje hørt om BTS eller Blackpink? Begge bandene lager K-pop-musikk, og det er en sjanger som kanskje ikke alle vet om.

Zoran Lee Pecic er professor ved NTNU. Han forteller at det ikke er så lett å forklare akkurat hva K-pop er, fordi det kan være flere ting. 

– På den ene siden så kan vi si at det er musikk og kultur som kommer fra Sør-Korea og derfor har du navnet K-pop, altså Korea-pop.

Samtidig så kan vi finne K-pop fra andre land. Det er jo musikk. Det betyr at en artist i Norge også kan lage K-pop. 

Her kan du se og høre BTS med sangen DNA.

Populært i hele verden

Det er nok mange som tror at K-pop først har blitt populært nå, men det stemmer ikke. 

– K-pop ble populært rundt 2010, fordi sosiale medier gjorde det mulig for folk å oppdage en nye stjerner, forteller han. 

Pecic forteller at de sosiale mediene gjorde det mulig for fans å kommunisere med hverandre og danne det man kan kalle fan-base.

Populariteten til musikken kan også introdusere oss for noe nytt. 

– K-pop kan være en fin måte å introdusere det norske publikum for kultur som ikke er europeisk eller amerikansk. Det finnes virkelig mye utenfor Europa og USA, som også er veldig spennende og populært.

Fansen er med i bandet

Ny teknologi har gjort det enklere for fans å ta mer del i musikken.

Pecic forteller at man i dag er fan på en helt annen måte. Før kjøpte folk en CD og hørte på den, og kanskje dro på en konsert, og det var det. Nå er ting annerledes. 

– Et eksempel kan være at du tar en del av en musikkvideo og setter det sammen med en annen musikkvideo. Det blir på en måte en helt ny musikkvideo. Fansen sender denne videoen til fan-grupper og på den måten blir de mer engasjert i innholdet, forklarer han. 

Her kan du se og høre Blackpink sin sang DDU-DU DDU-DU.

Synger om følelser

Selv om mange av K-pop-sangene kan virke oppmuntrende, så er det mange av tekstene som handler om seriøse temaer. 

– De er litt åpne for å snakke om presset de opplever ved å være i en gruppe. De synger om angst og depresjon og om å være usikker. Noe som mange, spesielt unge mennesker over hele kloden kan identifisere seg med. Det handler ikke om hvor stor, populær og rik jeg er, men det handler kanskje om hvor usikker jeg er, hvor mye angst eller depresjon jeg føler, forklarer Pecic. 

Musikken kan skille seg litt fra hva man er vant til å høre. 

– Det er en litt annen måte å være på, for eksempel BTS som en K-pop-gruppe, deres budskap og det de skriver, er noen ganger veldig forskjellig fra hva vi ser andre steder i verden. 

En annen måte å se på kjønn

Det er ikke bare gjennom musikken sjangeren skiller seg ut, men også hvordan artistene ser ut. 

Selv om det kanskje ikke er helt nytt, tror Pecic at det kan utfordre hvordan vi ser på kjønn.

– Det er en annen måte å se på maskulinitet. Hvor menn viser at de er sårbare. Det kan være med å utfordre hvordan man tenker på hva en kvinne er, og hva en mann er og hva det betyr, forklarer han. 

Powered by Labrador CMS