Noen hører aldri på musikk når de jobber med skolearbeid, fordi de opplever det som en forstyrrelse. Andre syns det hjelper dem å holde konsentrasjonen.

Hva slags musikk hører du på når du gjør lekser eller skal sove?

Musikken folk hører på når de skal konsentrere seg, er ganske lik den de hører på når de skal slappe av.

Publisert

Mange av oss hører på musikk når vi spiser frokost, sitter på bussen, gjør lekser, trener, lager mat og når vi skal sove.

Forskere fra Aarhus Universitet i Danmark har analysert data fra Spotify og har skrevet en studie om at musikken vi hører på når vi studerer, ligner veldig på den musikken vi hører på når vi skal sove.

Men hvorfor er det sånn? Når vi gjør lekser er vi konsentrerte, mens når vi skal sove, så er vi jo avslappet.

Musikk er knyttet til følelsene våre

Marie Strand Skånland er forsker og førsteamanuensis ved Ansgar høyskole. Hun har tidligere forsket på musikk som folk hører på mobilen sin og undersøkt hvordan og hvorfor folk bruker musikken.

– Jeg har konkludert med at mange bruker musikken som en ressurs for å håndtere hverdagen, hvis man kan si det sånn, sier Skånland til ung.forskning.no.

Når noen er glade, kan de sette på favorittgladlåtene sine og danse rundt. Andre lytter kanskje til musikk for å roe ned nervene sine før en prøve.

Skånland sier at vi veldig lett knytter musikken til følelsene våre og at det er fordi musikken treffer følelsessenteret i hjernen før den går innom den delen av hjernen som analyserer ting.

Marie Strand Skånland er forsker og førsteamanuensis i musikk og helse ved Ansgar høyskole.

Forskere har analysert Spotify-spillelister

Forskerne fra Aarhus Universitet har analysert spillelister på Spotify. Spillelistene hadde ordene study eller sleep i titlene eller beskrivelsene deres. Forskerne sammenlignet spillelistene og undersøkte om de inneholdt noen like sanger eller sanger som var samme sjanger, som ballader eller elektronika.

Og det gjorde de.

– Vår studie viser at musikk brukt til å studere og musikk brukt til å sove, deler mange egenskaper når det gjelder sanger, sjangere og lydfunksjoner, sier Rebecca Jane Scarratt, doktorgradsstudent ved Center for Music in the Brain ved Aarhus Universitet, i en pressemelding.

For eksempel ble musikk som oppleves som rolig og avslappende brukt både til lekser og til soving.

Derfor hører noen på musikk når de studerer og før de skal sove

Noen hører aldri på musikk når de jobber eller studerer fordi de synes det forstyrrer. Andre synes det hjelper dem å holde konsentrasjonen. Skånland sier at folk opplever dette veldig forskjellig.

– Musikken hjelper oss med å være i en modus som gjør at vi kan konsentrere oss bedre, sier hun.

Når vi legger oss, trenger vi å være avslappet for å klare å sovne. Mange kan begynne å gruble, slik at det oppstår et tankespinn som hindrer dem i å sovne.

Skånland sier at musikk da kan brukes til å gi slipp på tankene som gjør at vi ikke får sove, på samme måte som musikk kan brukes til å stenge ute lyder når vi skal gjøre lekser.

– Man lager en slags beskyttelse mot omverden. Det er mange som bruker musikk til å fokusere på noe annet enn tankene sine, sier hun.

Vi kan speile følelsene våre i musikken

Forskerne fra Aarhus Universitet kom frem til at pop, klassisk, lo-fi og ambient musikk var de mest populære sjangrene å lytte til når folk studerte og slappet av før leggetid. Både lo-fi og ambient musikk er sjangre innenfor elektronisk musikk.

Når vi slapper av og er helt rolige i kroppen, kan vi foretrekke å lytte til rolig musikk fremfor festmusikk. Mens når vi er på fest og vil danse, vil vi for eksempel ikke lytte til rolig og avslappende musikk.

– I noen studier har vi sett at kroppen rett og slett tilpasser seg musikkens rytme, sånn at hvis du har en musikk med sterk beat og tydelig rytme, så vil pulsen din begynne å gå i samme takt som musikken, sier Skånland.

Både når vi studerer og når vi skal legge oss til å sove, så handler det om å komme i en bestemt modus hvor vi skal få vekk forstyrrende lyder og tanker.

Skånland sier at det ikke finnes noe fasit på hva slags musikk mennesker foretrekker å høre på når de studerer eller slapper av. Samtidig kan noen si at de liker å høre på instrumental musikk, altså sanger uten sangtekst, eller musikk som de kjenner til fra før av, fremfor for eksempel ny musikk.

– Hvis du hører på ny musikk, så kan du lettere bli forstyrret fordi du ikke vet hva som kommer, sier Skånland.

Powered by Labrador CMS