Hvis du er på konsert der de spiller lavfrekvent bass, kommer du mest sannsynlig til å danse mer enn hvis det ikke var bass. (Jessica Christian/San Francisco Chronicle via AP)

Det rykker litt ekstra i dansefoten når dette skjer

På noen konserter frister det mer å danse enn ellers, men hvorfor det egentlig?

Publisert

Hjerneforskeren Daniel Cameron, som også er trommeslager, har ved hjelp av en 55-minutters konsert funnet ut at hvis du spiller lavfrekvent bass – altså veldig dypt og mørkt – så kommer folk til å danse mer.

Studien til Cameron viser at de på konserten danset 11,8 prosent mer med en gang de skrudde på egne høyttalere som sendte ut en basslyd som var så mørk at folk ikke engang kunne høre den.

Egne høyttalere

Høyttalerne som ble brukt til å spille den mørke bassen blir kalt for VLF-høyttalere.

Vanligvis er de mørke tonene det som gjør at vi virkelig føler rytmen når vi danser. De gjør noe med hjernen vår som gjør at vi danser mer når det er en mørk bass enn hvis det ikke er noe bass i det hele tatt.

Anne Danielsen er nestleder i Ritmo og professor i musikkvitenskap

For å finne ut om folk danset mer fikk noen av de som var på konserten et pannebånd som analyserte bevegelsene deres og dette viste at de bevegde seg mer når de spesielle basshøyttalerne var på.

Forskningen viser tydelig at vi kan kjenne den skikkelig dype bassen i kroppen, selv om vi kanskje ikke hører den.

– Morsom studie

Anne Danielsen er professor i musikkvitenskap ved universitetet i Oslo og sier at det er en morsom studie.

– Det er ikke noe overraskende funn. Det er jo for eksempel vanlig med lave frekvenser i klubbmusikk som skal få folk til å danse, sier Danielsen.

Professoren sier at verken hun eller forskerne i studien vet helt hvorfor vi danser mer når bassen er dyp, de har bare teorier.

- Daniel Cameron mener at det kanskje er balansesystemet i kroppen som påvirkes og at balansesystemet har kort vei til motorsystemet, og at vi derfor beveger oss mer, sier Danielsen til ung.forskning.no.

Kilder

Forskeren Daniel Cameron og kollegaene hans har skrevet en vitenskapelig artikkel i tidsskriftet Cell.

Den engelske avisa The Guardian har også skrevet en artikkel om Cameron sin forskning.

Powered by Labrador CMS