Hvor usunt er det egentlig å spise frossenpizza?
I Norge er mange opptatt av sunnhet. Samtidig spiser vi veldig mye frossenpizza. Behøver vi egentlig å ha dårlig samvittighet for det?
Vi spiser rundt 50 millioner frossenpizzaer i Norge hvert år.
Deler vi 50 millioner på alle som bor i Norge, blir det hele fem kilo pizza på hver av oss.
Mamma og pappa har kanskje litt dårlig samvittighet når de serverer deg frossenpizza til middag.
«Det er jo så enkelt», sier de kanskje.
«Og så godt», sier kanskje du.
Hvor usunt er egentlig frossenpizza?
Astrid Kolderup forsker på mat og helse på Høgskolen i Innlandet. Hun svarte på spørsmålet i en artikkel på forskning.no.
Kolderup mener at en frossenpizza av og til er greit.
Som en lys bagett
Kroppen er som en bil, forklarer Hervik.
– Den må ha drivstoff i form av energi, men den trenger også næringsstoffer på samme måte som at bilen trenger spylevæske, frostvæske og olje.
Så hvordan står det til med næringen i frossenpizzaen?
– Frossenpizzaen inneholder tross alt noen næringsstoffer. Det finnes jo verre ting å spise. Og næringsmessig er det ikke så stor forskjell på å spise frossenpizza og en lys bagett med smør, ost og salami, sier Hervik.
Noen spiser for mye
Men det er et problem om du spiser frossenpizza mange dager i uka.
Da kan du få et litt for ensidig kosthold og gå glipp av viktige næringsstoffer.
– Da Stabburet innførte Pizza Grandiosa uten paprika, ble det oppdaget noen tilfeller av sykdommen skjørbuk. Det er en sykdom som kommer av mangel på C-vitaminer, forteller Hervik.
Det er jo et tegn på at noen spiste mye pizza – og kun den ene typen pizza.
Betyr ikke noe at den er frossen
En vanlig frossenpizza inneholder en del av det fettet som ikke er så bra for oss. Det kalles mettet fettet.
Den inneholder ofte litt for mye salt og for lite fiber.
De siste årene har de dukket opp flere sunnere alternativer også blant frossenpizzaene.
Og spiser du salat ved siden av frossenpizzaen eller legger paprika, sopp, tomat eller mais oppå den, blir den sunnere.
At pizzaen er frossen, betyr ingenting for hvor sunt eller usunn den er, forteller Hervik.