Chili fører til svette.

Hvorfor blir vi svette av å spise chili?

– Kroppen vår blir lurt, sier forsker.

Publisert

Tenk at du tar deg en bit av en skikkelig sterk matrett. Her har noen vært ivrige med chilien.

Plutselig kjenner du deg helt svett i panna.

Men chilien er jo ikke varm. Hva har egentlig skjedd her?

Mange tror at frøene på chilien er sterkest. Det er den hvite delen av chilien som inneholder mest capsaicin.

Kroppen vår blir lurt

Svaret på svetten ligger i stoffet capsaicin.

Capsaicin finnes i paprikaplanter som jalapeño, habanero og cayenne.

Spiser vi det, tror kroppen vår at den utsettes for noe varmt og smertefullt.

– En kan si at kroppen vår lures. For capsaicin er ikke giftig å spise i normale doser, sier forskeren Guro Helgesdotter Rognså.

Capsaicin vekker en reseptor i kroppen vår som heter TRPV1. En reseptor kan sende signaler fra kroppen til hjernen. Den vekkes også av smerte og varme. For eksempel hvis du legger håndflata på en kokeplate.

– Spiser vi chili sendes det signaler til hjernen om at det er fare på ferde, sier Rognså.

Chili gjør at vi føler oss varme. Mentol har motsatt effekt. Den gjør at vi føler på kulde.

Svette rømningsveier

– Hvorfor begynner vi å svette av chili?

– Fordi kroppen tror at vi har fått i oss noe varmt. Den reagerer med å forsøke å senke kroppstemperaturen, sier Rognså.

Da må rømningsveiene, porene våre, åpnes. For svetting er kroppens måte å kvitte seg med varme på.

– Vannet i svetten vår fordamper på huden, og det gjør at huden kjøles ned, sier Rognså.

Det er samme virkning når du har en våt klut på panna ved feber.

Fugler synes ikke at chili er sterkt. Det er supert for spredningen av chili-frø.

– Kan det være farlig å spise sterk mat?

– Det er ikke farlig å spise sterk mat, for capsaicin er ikke giftig i mat-doser, sier hun.

Men i sjeldne tilfeller kan kroppen tro at den er under et farlig angrep. Det er hvis TRPV1-reseptorene aktiveres veldig sterkt.

– Da vil kroppen starte et kraftig forsvar. En vil skille ut mere spytt, bli veldig svett, få vanskeligheter med å puste og kaste opp, sier Guro.

Vi mennesker har laget et våpen som inneholder capsaicin: Pepperspray.

– Det er ulovlig å eie hjemme, og det viser at capsaicin er kraftige saker som det ikke skal tulles med, sier Guro.

Guro Helgesdotter Rognså har doktorgrad i molekylær gastronomi.

Fugler merker ingenting

Noe som har forundret forskerne, er hvordan fugler gnasker i seg chili.

Undersøkelser viser at de ikke reagerer på capsaicin.

– Høner kan faktisk spise chili helt uten problem, sier Rognså.

Og det er supert for spredningen av chili-frø.

Siden chili ikke er sterkt for fuglene, kan de spise frøene hele. Noen frø vil da passere igjennom fuglekroppen uten å bli ødelagte.

Etter måltidet stikker fuglen kanskje ut på tur. Når den bæsjer ender chilifrøene på et nytt sted – og slik blir chiliplanten spredd utover.

Må slukkes med fett

– Hva bør vi gjøre hvis vi får i oss for mye chili?

– Hvis det brenner ordentlig i munnen, er fete melkeprodukter det beste å lindre det med, sier Rognså.

Det trengs fett til for å stoppe chili-brannen.

– Kjølige, fete væsker lindrer og «vasker» munnen mest effektivt. Yoghurt, fløte eller melk gjør susen, sier Rognså.

Måle sterkhet

Sterkhet på chili måles med Scoville-skalaen og måleenheten SHU (Scoville Heat Units).

  • Vanlig paprika har 0 SHU på skalaen.
  • Forskjellige jalapeñoer har fra 4000 til 8500 SHU.
  • En av de sterkeste chiliene som finnes, Carolina Reaper, ligger på rundt 1 600 000. Det er like høyt som pepperspray.

Kilde: Guro Helgesdotter Rognså

Powered by Labrador CMS