16. desember: Kva gøy kan skje med smelta stearin i kald cola?

JULEKALENDER: Det smeller bak luka i dag.

Publisert

Utstyr:

  • Brus (den må vere iskald)
  • Stearin
  • Reagensrøyr
  • Gassbrennar

Kva skjer:

Me smelta stearin frå eit kvart telys ned i eit reagensrøyr over gassflamme og let voksen koke slik at den blei så varm som mogleg. Den iskalde colaen tømte me i eit begerglas. Så skunda vi oss å sette reagensrøyret på skrå ned i den kalde brusen.

Botnen på det varme reagensglaset sprakk med ein gong i den kalde brusen. Dette utløyste karbondioksidgassen i colaen, som igjen førte til at den varme stearinen blei slynga ut av reagensglaset. Dette fekk stearinen til å sjølvtenne av oksygengassen i lufta, og brenne med ein enorm flamme!

Om forsøka:

Dette er eit forsøk som berre kan gjerast i laboratoriet. Eksperiment må alltid følgje sikkerheitsreglene som gjeld for laboratorie-forsøk.

Det er Inge Christ og Magne Sydnes som gjer forsøka. Inge er avdelingsleiar ved Skolelaboratoriet på Universitetet i Stavanger og Magne er professor i kjemi.

Det smeller i dag for Inge og Magne.
Det smeller i dag for Inge og Magne.

Hei leser!

Jeg er redaktør av UNG.forskning.no.

Hos oss jobber vi under det som heter Redaktørplakaten. Det betyr at vi følger medias regler og det er redaktøren som bestemmer hva som blir publisert.

På UNG.forskning.no finner du for det meste artikler og videoer som er laget av journalistene i forskning.no. Sakene er det vi kaller redaksjonelt uavhengige. Det betyr at vi jobber kildekritisk og bare for dere som er lesere – og ikke for forskere og andre som bestemmer.

Vi har også en annen type saker, som den saken du har lest nå. Den er laget og betalt av en av eierne våre, som er universiteter, høgskoler og andre som driver som med forskning. Disse sakene er ikke uavhengige, men viser fram god og viktig forskning. Vi merker sakene fra eierne med denne faktaboksen og der hvor det står hvem som har skrevet artikkelen.

Lurer du på ting om redaktøransvar og hvordan vi jobber, bare ta kontakt - [email protected]

Hilsen Nina Kristiansen