Lava strømmer ut av krateret til vulkanen Mauna Loa på Hawaiis Big Island mandag morgen.

Nå har verdens største aktive vulkan sitt første utbrudd på snart 40 år

Vulkanen Mauna Loa på Hawaii, som er verdens største aktive vulkan, hadde mandag sitt første utbrudd på nær 40 år.

Bilder fra det amerikanske jordskjelvsenteret USGS viser glødende strømmer av oransjefarget lava som flyter ned fjellsiden og lyser opp natten, og tjukke røyksøyler som stiger til himmels.

Dersom utbruddet blir verre, kan lavaen true dem som bor i nærheten av vulkanen, ifølge USGS. Alle de 200.000 som bor på Hawaiis Big Island, er bedt om å være klare til å dra fra hjemmene sine, ha en ferdigpakket bag med matvarer og finne et sted de kan være hvis de må dra.

Det er vanskelig å spå hvordan et vulkanutbrudd skal bli, advarer USGS. Under et utbrudd i 1950 fløt lavaen 24 kilometer til kysten på under tre timer.

Veier stengt

Lokale myndigheter har foreløpig ikke sagt at folk som bor der, må reise vekk, til tross for at flere veier er stengt. Men sivilforsvaret har åpnet sentre der folk kan være, siden noen har dratt fra kysten selv.

Vulkaner

  • En vulkan er en åpning i jordskorpen hvor magma og gass kommer opp fra jordens indre.
  • Magma er smeltet materiale som blir til en bergart når det størkner.
  • Magma som renner ut på overflaten kalles lava.

(Kilde: Store norske leksikon)

Utbruddet har vært på gang de siste ukene. Det begynte søndag kveld etter flere jordskjelv. Først holdt lavaen seg inne i krateret, men mandag begynte den å tyte fram fra sprekker i fjellsiden.

Lavaen kan i verste fall nå fram til øyas største by, Hilo, men det vil ta rundt en uke, sier Ken Hon ved Hawaiis vulkansenter.

Et bilde fra det amerikanske jordskjelvsenteret USGS viser en stor strøm av flytende lava nede i krateret av vulkanen Mauna Loa.

Stille i 38 år

Mauna Loa har vært stille i snart 40 år etter det forrige utbruddet i 1984. Den er en av fem vulkaner som utgjør The Big Island, som er den sørøstligste av de store øyene på Hawaii.

Mauna Loa er ikke høyest av de fem, men er den største og er så stor at den dekker omtrent halvparten av øya. I 2018 hadde nabovulkanen Kilauea et utbrudd som varte i flere uker og ødela rundt 700 boliger.

Powered by Labrador CMS