Nå går måkeungene på gata. Du er deres verste fiende
Ikke ta med måkeungene hjem. Ikke mat dem.
I april kommer måkene til byen. De bygger reir på takene våre og legger egg.
I mai kommer måkeungene ut av eggene. De er aktive babyer. De svinser rundt i reiret, mens de venter på at mor og far skal komme med mat.
Når ungene er noen uker gamle, forlater de reiret. Da ser vi dem i gatene, der de går rundt helt alene. Ofte piper de. Da blir vi usikre.
Har de falt ut av reiret? Har foreldrene forlatt dem? Skal vi mate dem? Skal vi ta dem med hjem? Eller til dyrlegen?
Svarene er: Nei, nei, nei, nei og nei.
Går ut av reiret selv
Måkeungen du ser vandre omkring på bakken, har ikke falt ut av reiret. Den har hoppet eller gått ut helt av seg selv.
Men den kan ikke fly, så den holder seg på bakken i tre-fire uker. Måkeunger er ikke redde for noe, derfor passer foreldrene på fra lufta, ifølge Svein-Håkon Lorentsen på Norsk institutt for naturforskning.
Foreldrene henter mat og passer på
Ungen har ikke blitt forlatt av foreldrene sine. Det må folk lærer seg, mener Pelle Wickstrøm i Fuglehjelpen. Måkeforeldrene er ute på fjorden for å hente mat. Eller de jakter på matrester i søppeldunker og utenfor restauranter. De fanger insekter og meitemark eller plukker bær og nedfallsfrukt.
Foreldrene passer på ungen fra lufta. Om du kommer for nær, kan de bli hissige, skrike høyt eller stupe mot deg. Det er en advarsel om at du skal holde deg unna. Men selv om de stuper mot deg, så er det mest for å skremme. De kommer de ikke helt innpå, ifølge Lorentsen.
Ikke lett å gi riktig mat
Hvis du mater en fugleunge, kan du fort gi den feil mat. Du kan også gi den for mye mat - eller for lite.
De aller minste måkeungene får mat som foreldrene gulper opp. Når de blir litt større, får de annen mat. Noen måker spiser alt, andre vil helst ha fisk og mat fra havet.
Ofte klarer vi ikke å se hvilken art fugleungen tilhører, da vet vi heller ikke hva de tåler å spise. Gir du brød til en fugleunge som bare spiser fisk, kan den dø. Andre arter tåler ikke fisk i det hele tatt. Alle tror at fugleunger spiser meitemark, men noen dør av det også, sa Pelle Wickstrøm til ung.forskning.no.
Hjemmet ditt er ikke best
Du skal aldri ta med deg en fugleunge hjem. Det blir som å kidnappe ungen fra foreldrene deres, sa Hakan Billing fra Birdlife Norge i et intervju med forskning.no.
Måkeforeldrene vet hvor ungen er når den går rundt på bakken, men de vet ikke hvor du bor.
Foreldrene er de beste til å ta seg av ungen sin. Du vil ikke klare å lære den opp sånn at den klarer seg på egen hånd senere.
Er fuglen skadet eller er det en baby?
Fugleunger kan se skadet ut, selv om de ikke er det. Kanskje det bare er bena eller vingene som ikke er ferdig utvokst.
– Måkeungene støtter seg på en vinge, akkurat som gamle folk bruker stokk, sa Wickstrøm.
Om de har en skade, så gror de godt.
Ser du tydelige skader på måkeungen, så kan du ta dem med til veterinær.
Da vil den antagelig bli avlivet, ifølge Mari Skaare Furuseth ved Dyresykehuset på NMBU.
Det kan være vanskelig å gå fra en skadet fugl, men naturen ordner opp. Blir ikke ungen frisk, så vil kråker og skjærer raskt ta livet av den.