Færre barn enn voksne tenker på dyr som mat
Og mange synes griser bør behandles like godt som hunder.
Barn og voksne tenker ikke på samme måte om dyrene som blir til mat. Det viser en ny studie gjort av engelske forskere.
Hva tenker folk om verdien på et dyr sammenlignet med verdien på et menneske? Det ville forskerne finne ut.
De spurte folk om hvordan de tror ulike dyr blir behandlet og om hvordan dyr bør ha det.
Barn mente sjeldnere enn de voksne at dyrene som blir spist, er mindre verdt enn mennesker.
Det var heller ikke like ofte at barna tenkte på griser og andre husdyr som mat. De var også mer bekymret for hvordan dyrene har det.
Synes man bør behandle grisen like godt som hunden
Barna var mer opptatt enn de voksne av at griser og andre husdyr bør bli behandlet godt.
Mange av dem mente at griser bør få samme behandling som hunder, katter og andre kjæledyr.
Ifølge forskerne skjer det noe i årene mellom 11 og 18 år. Flere endrer syn og begynner å se på griser som mat.
Komplisert kjærlighet til dyr
Kjærligheten og omtanken for dyr blir rett og slett litt mer komplisert, mener forsker Luke McGuire. Han forteller om forskningen sin i en pressemelding.
Kanskje handler det om at det blir vanskelig å spise kjøtt om vi skal ha samme forhold til grisen som til hunden.
forskning.no snakket med professor Inger Lise Andersen om det samme i 2020.
– De fleste har jo hunden som et familiemedlem, og folk kan ikke spise kjøtt hvis de skal ha den samme relasjonen til en gris.
– Men det går jo uansett an å ha respekt og gi dem så god livskvalitet som mulig fra fødsel til slakt, sa Andersen i 2020.
Har fortsatt omtanke i voksen alder
Det var ikke slik at omtanken for dyr var borte hos deltakerne som var over 18.
Deltakere i alle aldersgrupper svarte at de ikke likte tanken på at dyr blir skadet eller lider.
Mange av de voksne som var med på studien synes også det var bedre å spise ost og drikke melk enn å spise kjøtt.
Samme resultater fra norsk forskning
Også norske barn er mye mer bekymret for dyrene vi spiser. Det fant forskere ved OsloMet ut i 2021 og ung.forskning.no skrev om studien.
Personer mellom 18 og 70 år deltok i studien. De fleste svarte at dyrene vi spiser, kan føle frykt, glede og smerte, men ikke alle. Det var flere unge enn eldre som mente det.
Spesielt bekymret var de unge deltakerne for kyllinger. Ni av ti i den yngste gruppa mente at de bør tas bedre vare på.