Mange barn har med frukt og grønnsaker i matpakka. Men blir de spist?
Mange barn har med frukt og grønnsaker i matpakka. Men blir de spist?

Barn spiste mer frukt og grønnsaker når spisepausen var lang

Har du god nok tid til å spise skolematen?

Én ting er mange forskere er enige om: Frukt og grønnsaker er sunt!

Helsemyndighetene i Norge anbefaler at både voksne og barn får i seg minst fem porsjoner frukt og grønt hver dag. Men gjør de det?

Ikke helt.

En undersøkelse fra 2015 viste at barn og unge i Norge spiser ganske sunt, men de får i seg mindre frukt og grønnsaker enn anbefalingene sier.

Men nå tror amerikanske forskere de vet en måte å få barn til å spise litt mer av det sunne:

Ha en lang spisepause på skolen!

Testet lang og kort lunsj

Forsker Xanna Burg og samarbeidspartnerne hennes gjorde et forsøk med 38 elever på rundt 12 år. Elevene var på en sommerleir i staten Illinois i USA. Hver dag spiste de lunsj sammen.

Elevene fikk utdelt brett med en hovedrett, for eksempel en sandwich med kylling eller pasta med kjøttboller. På brettet lå også grønnsaker og frukt.

Noen dager fikk elevene bare 10 minutter på å spise. Men andre dager fikk de sitte dobbelt så lenge. Etter måltidet tok forskerne bilde av hvert brett, slik at de kunne vurdere hvor mye mat som var blitt spist.

Forskerne sørget også for at de samme rettene ble servert med både kort og lang tid. Slik kunne de være sikre på at elevene ikke bare spiste mye fordi de likte maten denne dagen.

Mer tid = mer frukt og grønt

Så hva fant forskerne ut?

Resultatene viste at elevene spiste like mye av hovedretten, uansett hvor mye tid de hadde. De drakk også like mye. Men da barna hadde god tid i matpausen, spiste de mer grønnsaker og frukt.

De amerikanske myndighetene anbefaler at elever skal få minst 20 minutter til å spise. Og den nye studien viser nettopp at dette er lurt, skriver forskerne.

Anbefaler også 20 minutter i Norge

Gjelder det samme i Norge?

Det kan vi ikke vite helt sikkert. Grunnen til at norske barn spiser for lite frukt og grønnsaker kan for eksempel være en annen enn årsaken til at amerikanske barn spiser for lite.

Men det at elever trenger god tid til å spise, gjelder her også.

Myndighetene i Norge anbefaler at elever i skolen skal ha minst 20 minutter til å spise. Denne tiden skal bare brukes til å spise mat, og ikke for eksempel til å vaske hender eller hente matpakken.

Har du så lang tid på din skole?

Kilder:Powered by Labrador CMS