Det finnes mange ulike prevensjonsmidler og det kan være vanskelig å velge riktig.

Er p-piller farlig? 

PODCAST: I sosiale medier er det mange som advarer mot prevensjonsmidler med hormoner. Hvordan fungerer de og hva er egentlig bivirkningene? 

Helt fra vi går på barneskolen hører vi om kondomer og p-piller som skal forhindre at kvinner blir gravide. Det finnes mange ulike typer prevensjon for kvinner. Alt fra p-plaster, p-ring, p-sprøyte til ulike spiraler. For gutter er det enkelt: kondom.

Mange av prevensjonsmidlene for kvinner inneholder hormoner, og på TikTok er det mange som advarer om hvordan disse hormonene kan påvirke kroppen. 

Er prevensjon med hormoner farlig?

Hvordan fungerer de og hva er bivirkningene? 

Trine Aarvold er lege ved Sex og Samfunn.

Fungerer ikke likt 

I denne episoden av podcasten «Alt du ikke vet» forteller lege ved Sex og Samfunn Trine Aarvold om ulike typer prevensjon. 

Hun sammenligner valg av hormonell prevensjon med valg av kjole fordi hun mener vi er like ulike på innsinden som på utsiden. 

– Det betyr at du kan se venninnen sin i en kjole og tenke: «Wow, den var fin», men når du prøver den selv, så passer den ikke i det hele tatt. Sånn er det med prevensjon også, forklarer Aarvold. 

Noen vil finne rett prevensjon på første forsøk, mens andre merker bivirkninger og må tilbake i prøverommet. 

Når det kommer til spørsmålet om prevensjon med hormoner er farlig, har Aarvold et klart svar.

Her finner du podcasten:

Du kan finne podcasten vår på Apple podcasts, Spotify og de fleste andre steder der du lytter til podcaster.

Kilder brukt i episoden:

  • Det har vært et stort fokus på bivirkninger av p-piller. Likevel viser en norsk studie en økning i bruk av langtidsvirkende prevensjonsmidler som p-stav og spiral. Dette har forskning.no tidligere skrevet en sak om.
  • Helt siden p-pillene kom på markedet har det vært myter om pillene. Lommelegen.no har samlet ti myter om prevensjonsmiddelet.
Powered by Labrador CMS