Rød fluesopp er en ganske pen sopp. Men spiselig er den ikke.
Rød fluesopp er en ganske pen sopp. Men spiselig er den ikke.

Hvorfor er noen sopper giftige?

Har du tenkt over at sopper er helt nakne? Da er kraftig gift nyttig for å beskytte seg.

Noen sopper er så giftige at mennesker kan dø, selv om man bare tar en liten bit.

Og to sopper som ser ganske like ut, kan være forskjell på liv og død. Den ene kan være helt fin å spise. Den andre kan være veldig giftig.

Forsvarer seg med gift

Gift er en forsvarsmekanisme for soppene. Det er altså noe den bruker for å unngå å bli spist. Men det er insektene som er soppens fiende. Det er ikke mennesker den beskytter seg mot.

Det skriver den svenske nettsiden forskning.se.

Insektene kjenner kanskje lukta av soppen og skjønner at den er giftig. Eller om de tar en bit, rekker de kanskje ikke å ta flere før gifta har tatt knekken på dem.

Giften virker ikke bare på insekter, men også på mennesker.

Soppen er naken

Soppene forsvarer seg mot bittesmå kryp med gift som dreper selv mennesker i små mengder. Er ikke det å overdrive litt?

Nei - soppen trenger det, sier Anders Dahlberg til forskning.se. Han er sopp-ekspert og forsker ved Statens landbruksuniversitet i Sverige.

Dyr har skinn, pels og pigger. Planter har bark og annen beskyttelse. Soppene er derimot helt nakne.

Så de har en kjemisk fabrikk for å holde insekter og andre dyr borte. Lukten kan være nok til å holde dem unna. Målet trenger ikke være å drepe.

Men noen sopper vil gjerne bli spist når de er modne. Det sa Jacob Heilmann-Clausen i en artikkel på forskning.no i 2019.

Trøfler, som er en type sopp, er avhengige av å bli spist. Når de spises av et dyr, kommer såkalte soppsporer ut igjen med dyrets avføring. Og sånn kan flere trøfler vokse et annet sted.

To av de giftigste finnes i Norge

Biologi-professor Klaus Høiland har god greie på sopp. I 2016 fortalte han om giftige sopper i en artikkel som er skrevet av Universitetet i Oslo og publisert på forskning.no.

Grønn og hvit fluesopp er noen av verdens giftigste, sa Høiland. Begge finnes i Norge, og blir dessverre spist av flere personer årlig. De forveksles med andre sopper - og den hvite fluesoppen kan se veldig lekker ut.

– Listen over skadelige og farlige sopper er lang. Når det er sagt, er det mange sopper som bidrar positivt også. For eksempel er antibiotika et produkt av sopp, sa Høiland.

Soppen utviklet antibiotika for å ikke bli spist av bakterier. Og hos mennesker virker antibiotika mot sykdommer som skyldes bakterier.

Kantareller er en av soppene som kan spises. Den kalles gjerne skogens gull - med god grunn!
Kantareller er en av soppene som kan spises. Den kalles gjerne skogens gull - med god grunn!

Nærmere dyr enn plante

I matbutikken ligger soppen plassert i grønnsaksavdelingen. Så det er lett å tenke at sopp er en grønnsak. Men det stemmer ikke.

– En sopp er ikke en plante. Sopper er faktisk tettere beslektet med dyr enn planter, sa forsker Jacob Heilmann-Clausen i artikkelen fra 2019.

Men selv forskere trodde at sopper var planter før det ble undersøkt nærmere.

På samme måte som dyr må soppene spise andre ting som lever for å overleve.

Det meste av en sopp finnes faktisk i et nettverk under bakken! Der kan den ta opp næring fra døde dyr eller planter. Soppen som vokser opp over bakken er der for å spre soppsporer.

Powered by Labrador CMS