Her lander test-romskipet SN10. Noen minutter senere eksploderte raketten.
Her lander test-romskipet SN10. Noen minutter senere eksploderte raketten.

Rom-raketten eksploderte. Likevel var testen vellykket

SpaceX har testet raketten som kanskje skal ta mennesker til månen og Mars. Noen minutter etter at den hadde landet, eksploderte raketten.

Det er vanskelig og dyrt å frakte mennesker til andre steder i solsystemet. Det er så dyrt og vanskelig at ingen land har gjentatt USAs måneferder mellom 1969 og 1972.

Det er nesten 50 år siden den siste månelandingen, og det amerikanske selskapet SpaceX har nå testet det som kan bli det neste romskipet til å lande på månen, og kanskje Mars. Det var ingen mennesker ombord i dette romskipet, og skipet ble styrt av datamaskiner.

Det kalles Starship - «Stjerneskip» - og forskjellige utgaver har blitt testet før, men den nye testen var noe helt nytt, ifølge nettstedet Space.com.

Du kan se hele oppskytningen og landingen i videoen under.

Testen gikk ut på at romskipet tok av fra en plattform i Texas i USA, fløy rundt 10 kilometer opp i lufta, svevde der en liten stund, før hele romskipet tippet over på magen.

Spaceship har små vinger, og kunne dermed gli kontrollert ned til landingsplattformen igjen. Ifølge SpaceX var det datamaskiner som styrte hele veien ned, og sørget for at den ikke mistet kontrollen.

Tilslutt startet rakettmotorene opp igjen, og romskipet snur til å stå rett opp og ned. Deretter kunne det lande forsiktig igjen, kontrollert av rakettmotorene.

En gang i framtiden kan kanskje en ferdig versjon av Spaceship brukes på nytt, og sendes ut i verdensrommet igjen etter en sjekk. Dette gjør reiser ut i rommet både billigere og lettere, hvis det fungerer som det skal.

Men dette test-romskipet, kalt SN10, kommer ikke til å fly igjen. Rundt åtte minutter etter at det landet, eksploderte hele maskinen i en diger eksplosjon.

Eksplosjonen ble fanget opp av et kamera ved et stort hotell i nærheten av SpaceX-basen, som du kan se i videoen under.

Landingen var kanskje for hard, og noe gikk galt, ifølge BBC. Men SpaceX har vist at test-romskipet deres klarer å ta av, gli ned gjennom lufta, og lande på egenhånd.

Det er mange flere ting å teste ut før Spaceship kan bli et skikkelig romskip. Til nå har det ikke vært i rommet enda, men det amerikanske selskapet skal gjøre mange flere tester i årene framover.

Lande på månen?

NASA har sagt at de skal prøve å lande på månen igjen i 2024, men de trenger et romskip som skal frakte astronautene til og fra månens overflate.

De har ikke bestemt hvem som skal lage dette romskipet enda, men flere er med i konkurransen.

Starship er et av de forslagene som kan vinne, og NASA skal snart bestemme seg.

Powered by Labrador CMS