Visste du at ultrarent alginat koster mer enn gull?
Visste du at ultrarent alginat koster mer enn gull?

Luke 9: Lag fargerike og geléaktige ormer

I dag lager vi slimete klumper og ormer!

Her kan du se videoen på YouTube.

Hele julekalenderen finner du her.

Du trenger:

- To glass

- Lunkent vann

- En teskje

- Natriumalginatpulver (kan bl.a. kjøpes hos https://no.frederiksen.eu/)

- Kalsiumklorid (kan kjøpes hos https://no.frederiksen.eu)

- Konditorfarge

Hva skjer:

Løs opp 1 teskje med alginatpulver i 1 dl lunkent vann i ett glass. Fordi alginatpulveret er laget av noen lange trådformete molekyler som kalles polymerer, kan det være litt vanskelig å løse alginatpulveret i vannet. Her gjelder det å være litt tålmodig, det kan ofte ta 5-10 minutter før pulveret er løst.

Bland i noen dråper med konditorfarge i alginatløsningen dersom du vil ha farge på alginatormene dine.

Løs deretter opp 1/4 teskje med kalsiumklorid i 1 dl lunkent vann i et annet glass. Bruk så en pipette, en sprøyte eller en liten sprutflaske til å dryppe (hvis du vil lage dråper/kuler) eller sprute (hvis du vil lage ormer) alginatløsningen over i kalsiumkloridløsningen.

Når de lange usynlige alginatmolekylene kommer i kontakt med kalsiumet i vannet vil kalsiumionene bytte plass med natriumionene i alginatløsningen, og dette fører til at de lange polymermolekylene fester seg til hverandre (polymermolekylene blir kryssbundet).

Du vil da få laget geleaktige alginatkuler eller -ormer.

Visste du at:

- Alginat finnes naturlig i tang og tare?

- Alginat er et polysakkarid, det vil si et stort karbohydratmolekyl som består av mange monosakkarider koblet sammen? Byggesteinene i alginat er sukkersyrene mannuron og guluron.

- Fordi alginat har evnen til å fortykke en løsning og danne gelé har alginat veldig mange bruksområder innen næringsmiddelindustrien? Alginat blir blant brukt i iskrem, dressing, syltetøy og sauser. I tillegg er alginat akseptert av kroppen vår og det gjør at alginat blant annet kan bli brukt til å transportere medisin inn i kroppen, samt i bandasjer for kroniske sår. Alginat blir også brukt i en del industrielle produkter, som for eksempel til forsegling av hermetikkbokser og til vannrensing.

- Ultrarent alginat koster mer enn gull?

- Alginat er Norges nasjonalmolekyl?

Om julekalenderen:

Julekalenderen er laget av Universitetet i Stavanger. På universiteter, høgskoler og andre steder de driver med forskning jobber kommunikasjonsfolk med å gjøre forskningen kjent. Det skjer gjennom tips til aviser og tv, bidrag på sosiale medier eller gjennom å lage artikler som denne.

Powered by Labrador CMS