Bildet fra Nasa viser galakseklyngen SMACS 0723 og er fanget av romteleskopet James Webb. Dette er det første bildet fra den dette teleskopet, som er laget for å se langt tilbake i tid.

Nasa viser fram første fargebilde fra nytt romteleskop

Romteleskopet James Webb har avdekket «det dypeste og skarpeste infrarøde bildet av det tidlige universet» og ser tilbake mer enn 13 milliarder år, ifølge Nasa.

Bildet er fylt med tusenvis av galakser og inneholder de mest fjerntliggende objektene som forskere noen gang har sett. Med dette bildet ble forskernes innsikt i universet kraftig utvidet.

På bildet er det hundrevis av flekker, striper, spiraler og virvler i hvitt, gult, oransje og rødt, men det er bare «en liten flekk av universet», forteller Nasa-sjef Bill Nelson.

Det ble vist for første gang på et arrangement i Det hvite hus, og president Joe Biden hyllet bildet som et historisk øyeblikk for vitenskap og teknologi.

– For astronomi og romutforskning. Og for Amerika og hele menneskeheten, tvitrer han.

Beundring og glede

Deler av bildet viser lys som ble dannet ikke lenge etter Big Bang, som var for 13,8 milliarder år siden.

Like før Biden viste fram bildet, så han på det med beundring og sa at det viste «det eldste dokumenterte lyset i universets historie fra over 13 milliarder – la meg si det igjen – for 13 milliarder år siden. Det er vanskelig å fatte».

– Fantastisk! Galakser på galakser på galakser, sier Jonathan Lunine ved Cornell University til nyhetsbyrået AFP og uttrykker en glede som mange i det globale astronomimiljøet trolig deler.

– Selv om dette på ingen måte er det lengste Webb kan se, er dette det dypeste bildet som noen gang er tatt, og det viser kraften til dette bemerkelsesverdige teleskopet: enorm følsomhet, et bredt spekter av bølgelengder og sylskarpe bilder, sier Lunine.

Parkert i verdensrommet

Teleskopet er parkert i verdensrommet, drøyt 1,5 millioner kilometer fra jorda, ved det såkalte L2-punktet. I sommer bruker det sine infrarøde instrumenter for å se mer enn 13,5 milliarder år tilbake i tid, mot de første galaksene som ble dannet etter Big Bang.

James Webb skal holde seg på linje med jorda idet planeten går rundt sola, slik at solskjoldet kan beskytte teleskopet mot varmen og lyset. Den store parasollen kan i utgangspunktet kun gi effektiv beskyttelse dersom sola, jorda og månen peker i samme retning.

Hubble-teleskopet, som i sin tid var banebrytende på feltet, er følsomt nok til å se hendelser i verdensrommet omkring 500 millioner år etter det store smellet.

Etterfølgeren James Webb kan se enda lenger inn i fortiden. Forskerne håper å kunne observere forholdene 200 millioner år etter universets begynnelse.

12/7-22 kl 11.30: Saken er oppdatert: Nasa viste bare frem ett bilde. I saken sto det at de også viste frem andre bilder. Det stemmer ikke.

Powered by Labrador CMS