Smaker maten bedre ute?
SPØR EN FORSKER: Det er ikke bare smakssansen som bestemmer om noe smaker godt.
Det er mye som kan påvirke hvordan maten smaker. Alt fra fargen på maten, hvordan den lukter og hvor du spiser maten har noe å si.
Hvis du har spist en matrett mange ganger løpet av kort tid, kan det ta lengre tid til du har lyst på den samme retten igjen.
På tungen ligger det egne spesielle celler i smaksløkene. De gjør det mulig å smake om noe er søtt, surt, salt, bittert og umami. Umami er en smak som minner om buljong eller kjøtt.
Smaksløkene sender signaler til hjernen, som gjør at vi kan oppfatte smakene.
Noen av signalene blir også sendt til amygdala, som er den delen av hjernen som styrer følelsene våre.
Det er derfor vi ofte får en god følelse når vi spiser. Spesielt hvis det er noe vi liker veldig godt. Du kan lese mer om hvorfor vi smaker forskjellig i denne saken på ung.forskning.no.
Tid og forventninger
Hvis du spiser for eksempel matpakka veldig raskt, smaker maten ofte mindre enn hvis du bruker god tid til å nyte den.
Men hvis du har god tid når du spiser, får du brukt alle sansene dine.
Forventningene du har til maten kan også påvirke hvordan den smaker.
– Når du er ute i et koselig miljø, kan det også vekke appetitten, sier Josefine Skaret.
Hun forsker på hvordan sansene våre påvirker hverandre og jobber ved Nofima. Der leder hun et smakspanel der folk smaker og lukter på mat.
Mat på tur
Skaret sier at de fleste opplever lukten av skog som noe positivt og det kan gjøre at du blir mer sulten.
Har du for eksempel vært ute på tur og er sulten, trenger du ofte litt ekstra påfyll av energi.
Da smaker maten ofte bedre enn om du hadde spist det samme hjemme.
– Også hvis du spiser på en koselig restaurant sammen med noen du liker å være sammen med, påvirker det smaksopplevelsen, sier Skaret.
80 prosent av smakssansen
Både smakssansen og luktesansen reagerer også på hva som er i lufta rundt oss.
Lukt er viktig for smakssansen og utgjør omtrent 80 prosent av smakssansen.
Det er derfor maten smaker mindre hvis du er forkjølet og tett i nesa.
Smake med øynene
Men det første vi gjør, er å spise med øynene. I lang, lang tid har vi sett på maten om vi kan spise den eller ikke. Forskning viser at fargen på maten er viktig.
For eksempel tror vi ofte at grønne og hvite smaker surt og bittert. Litt som smaken av umodne bær eller frukt.
I naturen er ofte grønne og hvite bær umodne og kan til og med være giftig.
Røde ting tror vi ofte skal smake søtt.
– I et smakseksperiment farget vi eplejuicen rød. Smakstestere trodde først at det var røde bær de smakte. Etter at de smakte mer og tenkte seg litt om smakte det eple, sier Skaret.
Fargen på tallerken og veggen
Men det er ikke bare fargen på maten som har noe å si. Fargen på tallerkenen kan også være viktig.
– Da en dessert ble servert på en hvit tallerken, så smakte den 10 prosent søtere enn da den samme desserten ble servert på en mørk firkantet tallerken, forteller Skaret.
Fargen på veggene i restauranter kan også påvirke appetitten. Hvis veggen er burgunderrød, viser forskning at det også kan gjøre deg mer sulten, forteller Skaret.
– Hvis du sitter på en restaurant og du kjenner lukten av mat, og du blir fortalt historien bak råvarene. Vil det også kunne påvirke smaksopplevelsen. Både det man vet om maten, og en hyggelig opplevelse kan påvirke smaken, sier Skaret.