Det kan være fristende å lese tekstmeldinger og sjekke Youtube når du gjør lekser, men det er ikke så lurt om du vil huske det du leser.
Det kan være fristende å lese tekstmeldinger og sjekke Youtube når du gjør lekser, men det er ikke så lurt om du vil huske det du leser.

De som gjør mange ting samtidig, husker dårligere

Ser du ofte på Youtube samtidig som du chatter med en venn på Snapchat og hører på Spotify? Kanskje bør du bare gjøre én ting om gangen.

Mange er stolte over at de er så gode på å gjøre mange ting samtidig.

Men i virkeligheten blir ingen av oss aldri virkelig flinke til det.

Hjernen vår klarer rett og slett ikke å skifte kjapt mellom flere oppgaver, mener forskere.

Og om vi gjør det, blir vi dårligere på å huske ting.

Målte aktiviteten i hjernen

I en forskningsstudie fra USA gjorde de et forsøk med 80 ungdommer.

De viste dem et bilde med forskjellige ting på en dataskjerm. Så ba de dem om å huske hva de hadde sett.

Etter en pause på ti minutter fikk ungdommene se et nytt bilde. Det var litt annerledes enn det forrige. Nå skulle de legge merke til hvilke ting som var nye.

Mens ungdommene gjorde disse oppgavene målte forskerne hjernen deres med et apparat.

Før testen hadde forskerne spurt ungdommene om flere ting som handlet om hvor gode de var til å huske og følge med.

Ungdommene ble spurt om de var gode på multitasking, altså å bevege seg raskt mellom forskjellige digitale duppedingser og kanaler.

De som multitasker husket dårligere

Forskerne oppdaget at de som drev mest med multitasking, var dårligere til å huske ting. De kan ikke si om det var multitaskingen som gjorde at de fikk dårligere hukommelse, bare at det var en sammenheng.

Hjernen til et menneske egentlig er lagd bare for å konsentrere seg om én ting av gangen, mener forskerne. Slik har det det vært helt siden vi levde som jegere. Da måtte vi konsentrere oss skikkelig for å finne noe å spise i naturen – eller for å ikke selv bli spist av farlige dyr.

For å huske og konsentrere oss bedre bør vi derfor gjøre som våre forfedre, mener de. Vi bør konsentrere oss om én ting om gangen.

Vi må rett og slett legge bort mobilen når vi skal gjøre lekser, og ikke se på en video når vi chatter med vennene våre.

Kilder:

Texting and watching TV at the same time? It might make your memory worse, according to this new study, artikkel på nettstedet ZME Science, november 2020

Støtte til hjernen

Sammen med Hjernerådet har UNG.forskning.no fått støtte fra Stiftelsen Dam for å lage artikler og videoer om hjernen.

Les flere artikler her.

Powered by Labrador CMS