Kunstneren Pierart dou Tielt (1340-1360) levde i Europa da svartedauden rammet. Her har han malt innbyggerne i byen Tournai, mens de begraver de døde.

Endelig kan vi få vaksine mot svartedauden!

For nesten 700 år siden ble verden rammet av noe mye verre enn koronapandemien. Nå kommer endelig vaksinen. Kanskje.

Koronapandemien har gjort livet surt for mange.

Noen har dødd og noen er blitt skikkelig syke. Noen har mistet en de er glad i. Og de aller fleste av oss har hatt det trist og kjedelig, uten skole, trening og venner på besøk.

Den norske kunstneren Theodor Kittelsen (1857-1914) har lagd mange tegninger og malerier der han forestiller seg tiden under svartedauden.

Likevel er koronapandemien bare småtterier sammenlignet med svartedauden – den verste pandemien som noensinne her rammet oss i Norge.

Dødens skip

Svartedauden var en sykdom som kalles pest.

Rundt midten av 1300-tallet spredte pesten seg fra Asia til Europa. I land etter land drepte den en stor del av befolkningen. Vi kan ikke vite helt sikkert hvor mange, men forskere mener at halvparten av befolkningen kan ha dødd.

I 1349 kom pesten til Norge.

Et skip fra England la til i Bergen. Men folkene på skipet var syke. De døde alle sammen. Og snart begynte folk i byen også å dø. Derfra spredte sykdommen seg over hele Norge.

Mange bølger med pest drepte millioner

Da koronapandemien rammet verden i 2020, satte forskere i gang en voldsom innsats for å finne fram til medisiner og vaksiner. Under et år etterpå fikk første person vaksine mot korona her i Norge.

Slik var det ikke på 1300-tallet.

Dette var mange hundre år før menneskene oppdaget antibiotika eller vaksiner. Folk visste ikke engang hvordan sykdommen smittet. De var helt forsvarsløse.

I århundrene etter svartedauden kom det flere bølger av pest til Europa og Norge. Millioner av mennesker døde til sammen. Men det siste utbruddet av pest i Europa var heldigvis over på 1700-tallet.

Hvor ble det av pesten da?

Den siste store pest-epidemien i Europa rammet i den franske byen Marseille i 1720. Bildet er malt av Michel Serre, som levde på den tiden.

Pesten finnes enda

Mange tenker nok at pest og svartedauden forsvant i historien. Men sånn er det ikke. Hvis du er skikkelig uheldig, kan du bli smittet den dag i dag.

I dag vet vi at sykdommen skyldes bakterien Yersinia pestis. Den finnes hos ville gnagere på noen avsidesliggende steder i Afrika, Asia og Amerika. Av og til smitter den over til mennesker.

Heldigvis kan vi behandle sykdommen med antibiotika. Men det er veldig viktig å få medisinen raskt. Det er ikke alltid så lett hvis man bor på et avsidesliggende sted.

Dessuten kan det tenkes at pestbakterien kan bli motstandsdyktig mot antibiotika.

Dette er grunnen til at forskere nå skal teste ut en vaksine mot pest.

Vaksine mot svartedauden

Forskere ved University of Oxford i Storbritannia har lagd en helt ny vaksine som skal beskytte mot pestbakterien. Vaksinen kan gis med sprøyte, men også som et middel du kan ta igjennom munnen.

En slik vaksine kan være veldig nyttig for mennesker som holder til i områder der det er pest.

Men først må forskerne gjøre grundige tester. For det første for å se om vaksinen er trygg å ta. Og for det andre for å sjekke hvor godt den virker.

Forskerne inviterer nå inn frivillige til å prøve vaksinen.

Kanskje blir de de første menneskene som er beskyttet mot svartedauden, nesten 700 år etter at skrekk-pandemien herjet i Europa?

Kilder:



Powered by Labrador CMS