– Tang er supert i mat, sier forsker
Du kan hoppe ut i sjøen og plukke den selv.
Har du kjent noe kile deg langs føttene når du bader i sjøen?
Da har du kanskje tråkket i havets salat – nemlig tangen.
– Den bør finne veien til tallerkenene våre, sier forskeren Hanne Mæhre fra NIBIO.
Helt gratis
– Grunnen er at tang er supert for klimaet og bra for oss, sier Anne-Lise Viken.
Hun kurser folk i hvordan man kan plukke og lage mat med tang.
– Tang bør bli en like vanlig del av kostholdet som frukt, grønnsaker og bær.
Og så kan den plukkes fra havet helt gratis.
Tang-taco
Tangen er full av mineraler og vitaminer.
Det vet de godt i Sør-Korea, Kina og Japan. Bare tenk på sushi.
– Der henger vi i Norge litt etter. Selv om vi har 500 ulike arter, sier Mæhre.
– Det kan brukes i taco, vårruller og supper. Steker du tang i smør, blir de sprø chips, sier Viken.
Ikke for mye av det gode
Akkurat som vi er forsiktige på sopptur, må også tang plukkes med omhu.
– Tang kan samle opp skadelige stoffer fra havet, sier Mæhre.
De kan inneholde tusen ganger mer jod enn vanlig mat.
Det er ikke bra for oss mennesker.
– Du bør bruke årets skudd på tangen. Da slipper du unna stoffer som har samlet seg opp, sier Viken.
Mattilsynet sier at vi trenger mer forskning:
– Inntil vi har fått mer kunnskap på plass, anbefaler vi fortsatt at folk ikke spiser store mengder med tang og tare.
Sank fra vannet
– Hva skal til for at vi kan plukke det selv?
– Det må strømme nytt og friskt vann der du plukker, sier Mæhre.
Det beste er å sanke fra vannet, ikke av det som ligger tørt på stranda.
– Bruker du en kniv eller saks, får festet stå igjen.
Da hjelper du dem på vei når de gror ut på nytt.
Tangen må skylles godt i sjøvannet før du tar den med deg.
Gode arter til mat er vanlig fjærehinne, søl, grisetangdokke og havsalat.
Mindre kupromp
– Det fine er at tang kan vokse og gro helt uten vår hjelp, sier Mæhre.
Vi slipper å bruke ferskvann, gjødsel, sprøytemidler og matjord.
– Når vi slipper det, sparer det klimaet vårt, sier Mæhre.
Tangen klarer seg helt selv der nede i vannet.
Forskere mener at tangen er spennende og bra for framtiden.
Det er grunnen til at Forskningsrådet har gitt penger til tang- og tareforskning.
Forskere på NMBU i Ås gir kuene fôr med tang i.
Det skal gjøre kupromp og -rap mer klimavennlig.