![Havets egen salat. – Det fine er at tang kan vokse og gro helt på egen hånd, sier forskeren Hanne Mæhre fra NIBIO.](https://image.forskning.no/2360929.webp?imageId=2360929&x=3.67&y=0.00&cropw=96.33&croph=98.37&width=960&height=654&format=jpg)
– Tang er supert i mat, sier forsker
Du kan hoppe ut i sjøen og plukke den selv.
Har du kjent noe kile deg langs føttene når du bader i sjøen?
Da har du kanskje tråkket i havets salat – nemlig tangen.
– Den bør finne veien til tallerkenene våre, sier forskeren Hanne Mæhre fra NIBIO.
![Blæretang finnes langs hele kysten vår. en kan brukes til å lage chips.](https://image.forskning.no/2361877.webp?imageId=2361877&width=960&height=548&format=jpg)
Helt gratis
– Grunnen er at tang er supert for klimaet og bra for oss, sier Anne-Lise Viken.
Hun kurser folk i hvordan man kan plukke og lage mat med tang.
– Tang bør bli en like vanlig del av kostholdet som frukt, grønnsaker og bær.
Og så kan den plukkes fra havet helt gratis.
![Tang kan brukes i taco.](https://image.forskning.no/2363311.webp?imageId=2363311&x=6.43&y=17.04&cropw=93.57&croph=71.22&width=960&height=548&format=jpg)
Tang-taco
Tangen er full av mineraler og vitaminer.
Det vet de godt i Sør-Korea, Kina og Japan. Bare tenk på sushi.
– Der henger vi i Norge litt etter. Selv om vi har 500 ulike arter, sier Mæhre.
– Det kan brukes i taco, vårruller og supper. Steker du tang i smør, blir de sprø chips, sier Viken.
![– Det er litt merkelig å spise planter vi pleier å bade ved, sier Sonja Helena Skavlan Bonnevie. – Men så spiser vi det jo på sushi, sier Irlin Reichborn-Kjennerud. De har kommet på prøvesmaking.](https://image.forskning.no/2360973.webp?imageId=2360973&x=0.00&y=0.00&cropw=100.00&croph=99.29&width=960&height=798&format=jpg)
Ikke for mye av det gode
Akkurat som vi er forsiktige på sopptur, må også tang plukkes med omhu.
– Tang kan samle opp skadelige stoffer fra havet, sier Mæhre.
De kan inneholde tusen ganger mer jod enn vanlig mat.
Det er ikke bra for oss mennesker.
– Du bør bruke årets skudd på tangen. Da slipper du unna stoffer som har samlet seg opp, sier Viken.
Mattilsynet sier at vi trenger mer forskning:
– Inntil vi har fått mer kunnskap på plass, anbefaler vi fortsatt at folk ikke spiser store mengder med tang og tare.
![Anne-Lise Viken har startet selskapet Ting med Tang med mannen Bjørn Viken. De holder kurs i hvordan tang kan plukkes og brukes i mat.](https://image.forskning.no/2361887.webp?imageId=2361887&x=0.00&y=3.96&cropw=100.00&croph=96.04&width=960&height=1384&format=jpg)
Sank fra vannet
– Hva skal til for at vi kan plukke det selv?
– Det må strømme nytt og friskt vann der du plukker, sier Mæhre.
Det beste er å sanke fra vannet, ikke av det som ligger tørt på stranda.
– Bruker du en kniv eller saks, får festet stå igjen.
Da hjelper du dem på vei når de gror ut på nytt.
Tangen må skylles godt i sjøvannet før du tar den med deg.
Gode arter til mat er vanlig fjærehinne, søl, grisetangdokke og havsalat.
Mindre kupromp
– Det fine er at tang kan vokse og gro helt uten vår hjelp, sier Mæhre.
Vi slipper å bruke ferskvann, gjødsel, sprøytemidler og matjord.
– Når vi slipper det, sparer det klimaet vårt, sier Mæhre.
Tangen klarer seg helt selv der nede i vannet.
Forskere mener at tangen er spennende og bra for framtiden.
Det er grunnen til at Forskningsrådet har gitt penger til tang- og tareforskning.
Forskere på NMBU i Ås gir kuene fôr med tang i.
Det skal gjøre kupromp og -rap mer klimavennlig.