13. desember: Kva er det eigentleg som avgjer utslaget til ein pendel?

JULEKALENDER: Er det lengda på pendelen eller lodda?

Du treng:

  • Eit par lodd med ulik vekt, me brukte lodd på 0,5 kg og 2 kg
  • Hyssing
  • Krokar til å feste hyssingen i

Kva skjer:

Me brukte ein 2 meter lang hyssing, og hengde opp begge lodda i kvar sin lengde hyssing. Deretter trekte me lodda ut til den eine sida i nøyaktig lik posisjon - og slepte. Lodda hadde tilnærma lik svingetid! Altså er det lengda på pendelen, ikkje lodda, som avgjer svingetida!

Dette forsøket kan du lett utføre sjølv. Du kan bruke ei bøtte og fylle den med varierande mengde sand, og undersøke kva som avgjer svingetida.

Om forsøka:

Det er Inge Christ og Magne Sydnes som gjer forsøka. Inge er avdelingsleiar ved Skolelaboratoriet på Universitetet i Stavanger og Magne er professor i kjemi.

Hei leser!

Hei leser!

Jeg er redaktør av UNG.forskning.no.

Hos oss jobber vi under det som heter Redaktørplakaten. Det betyr at vi følger medias regler og det er redaktøren som bestemmer hva som blir publisert.

På UNG.forskning.no finner du for det meste artikler og videoer som er laget av journalistene i forskning.no. Sakene er det vi kaller redaksjonelt uavhengige. Det betyr at vi jobber kildekritisk og bare for dere som er lesere – og ikke for forskere og andre som bestemmer.

Vi har også en annen type saker, som den saken du har lest nå. Den er laget og betalt av en av eierne våre, som er universiteter, høgskoler og andre som driver som med forskning. Disse sakene er ikke uavhengige, men viser fram god og viktig forskning. Vi merker sakene fra eierne med denne faktaboksen og der hvor det står hvem som har skrevet artikkelen.

Lurer du på ting om redaktøransvar og hvordan vi jobber, bare ta kontakt - [email protected]o

Hilsen Nina Kristiansen

Powered by Labrador CMS